Siclië : een jaar met relatief kleine citrus

"Het bloedhete klimaat van afgelopen zomer zorgt voor kleine vruchten aan de citrus op het Siciliaanse platteland. Ondanks dat de telers hard hebben gewerkt om de gevolgen van langdurige droogte te voorkomen, zijn de problemen al begonnen." Dat zeggen Giacomo Altieri, eigenaar en verkoopmanager, en zijn zoon Pascal van het bedrijf Altieri Giacomo & Figlio tegen FreshPlaza.


Op de foto Giacomo Altieri, oprichter van het bedrijf en pionier op het gebied van verkoop van Siciliaanse citrus en zijn zoon Pascal.

"We schatten dat slechts 20% van de sinaasappelen geschikt zal zijn voor de export. Als bedrijf hebben we aankopen gedaan door grootschalige producties te selecteren en er veel voor te betalen (60 tot 70 cent per kilo). In vergelijking met de volumes waarover we normaal gesproken beschikken, gaan we er dit jaar echter vanuit dat de hoeveelheid niet genoeg zal zijn en niet kan voldoen aan de vraag van onze klanten. Over het algemeen genomen vereist de markt een diameter van minimaal 70 mm."Het bedrijf Altieri, dat is gevestigd in Palagonia (Siciliƫ) beschikt over ongeveer 50 hectare land dat is verdeeld in verschillende cultivars, waaronder verschillende rassen mandarijnen en de sinaasappel rassen Tarocco Rosso, Lempso en TDV. Het gaat om producten met vroege pigmentatie, op innovatieve onderstammen zoals Carrizo en Citrumelo. De citrus worden op de markt gebracht onder het merk 'Fior d'Arancia'.

Het bedrijf, dat over een GlobalGAP certificering beschikt, maakt deel uit van de IGP-specificatie, een geografisch beschermde aanduiding en het heeft een verwerkingsfaciliteit met een oppervlakte van 2400 vierkante meter, terwijl de teelt plaatsvindt in de streek Monaci/Principessa."Het fruit kan de afwijkingen van het weer niet goed aan en we hebben te maken met de aanhoudende problemen die voortvloeien uit de destructieve werking, die wordt veroorzaak door CTV (Citrus Tristeza Virus). Dit is een somber beeld, maar dit jaar is er gelukkig ook nog een positief puntje want het suikergehalte in het fruit is erg hoog," benadrukt Altieri.

"Afgeeopen dagen zijn de temperaturen omlaag gegaan en de temperatuursverschillen tussen dag en nacht zorgen ervoor dat sinaasappel de bijzondere rode kleur krijgt. Deze bijzonderheid is erkend door de toekenning van de IGP-specificatie, 'Rode sinaasappel van Siciliƫ, zodat dit ras kan worden gekarakteriseerd en tot zijn recht kan komen.""We proberen ervoor te zorgen dat elke fase in het productie proces, van het verzorgen van de plant en de bodem tot het transport, zo min mogelijk impact op het product heeft met het oog op ecologische duurzaamheid. Daartoe converteren wij onze producties naar het biologische regime."

"De vergelijking met buitenlandse markten is erg belangrijk voor ons. Het is alsof het ons aan de ene kant een onmiskenbare bevestiging geeft dat onze Siciliaanse producten gewaardeerd worden in de wereld, zowel om de organoleptische eigenschappen ervan als door de toegepaste productievoorschriften die afwezigheid van schadelijke residuen garanderen. Aan de andere kant ben ik er steeds meer van overtuigd dat we in onze sector te maken hebben met globalisering en dat het de grootste uitdaging is om geconfronteerde te worden met buitenlandse concurrentie, dat het product steeds vaker in waarde doet dalen. Wij kunnen ons alleen bewapenen met onze ervaring, productkennis en betrouwbaarheid naar onze klanten toe of het nu de groothandel of een direct verkoopkanaal is," onderstreept Pascal.

 

Het bedrijf heeft ook een eigen e-commerce kanaal waarin het met volle overtuiging investeert.

Contact:
Fior d'Arancia - Az. Agricola Altieri Giacomo & Figlio
Via Trento, 10
95046 Palagonia (CT) - Italy
Tel.: (+39) 095 7951561
Cell.: (+39) 335 7167691
Email: info@fiordarancia.it
Web: www.fiordarancia.it

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven