Avocado-inkoper Evy Van Gastel , Special Fruit

"Een mini-avocado ziet er tijdens de feestdagen net wat feestelijker uit"

Tholen - De regel 'klein maar fijn', komt ook in de groenten- en fruitwereld steeds vaker voor. Van steeds meer verse producten is tegenwoordig een mini-variant beschikbaar. Zo ook van de avocado, die natuurlijk niet kon achterblijven. Hoewel het Belgische Special Fruit al een aantal jaar de baby avocado verkoopt, probeert het bedrijf de kleine avocado steeds bekender te maken onder het grote publiek. En dat lukt volgens het bedrijf uit het Belgische Meer maar al te goed.


Mini-avocado's.

Het gaat dan voornamelijk om de kleinere kalibers die Special Fruit verhandelt. "Dat zijn de maten 26, 28 en 32", laat Avocado-inkoper Evy Van Gastel van Special Fruit weten. "We proberen de baby avocado's meer onder de aandacht te krijgen door middel van nieuwe verpakkingen en het communiceren van het bestaan van het product naar de consument. De aanvoer loop momenteel in ieder geval vlot en regelmatig."

Netjes
In 2016 merkte het bedrijf uit het Belgische Meer dat de mini-avocado's beter liepen dan voorheen. Door een aanpassing van de verpakking, kreeg het product volgens Evy een flinke boost. "Vorig jaar hebben wij de netjes geïntroduceerd en dat sloeg zeker aan", gaat ze verder. "De netjes bevatten ongeveer 700 gram baby avocado's. Enerzijds bereik je daar de grotere huishoudens mee en anderzijds bereik je daar ook de kleine huishoudens mee die avocado's eten op verschillende tijdstippen, zoals het ontbijt, lunch, diner of zelfs dessert." 

Variëteit blijft gelijk
De kleine avocado's zijn afkomstig uit verschillende delen van de wereld. Of het nu om een mini of een gewone avocado gaat, de variëteit blijft altijd gelijk. "Het gaat in beiden gevallen in ieder geval om de Hass", gaat de avocado-inkoper van Special Fruit verder. "Wij halen ze uit landen zoals Chili, Peru, Zuid-Afrika, Colombia, Mexico, Spanje, Israël of Kenia. Nadat wij de avocado's ingekocht hebben, verkopen wij ze naast in België ook in Nederland en Scandinavië. De meeste baby avocado's worden dus verkocht in netjes. Conventioneel, dus niet gerijpt maar hard en groen. De klant rijpt ze zelf thuis af in de rijpschaal. Doordat het kleine, ongerijpte maten zijn, kan het artikel relatief goedkoop verkocht worden in verhouding tot dikkere, gerijpte losse maten. De avocado is zo populair omwille van zijn crème-structuur en rijke smaak en die vind je zeker terug in de mini-versie ervan. Die smaak kan je zelfs nog geconcentreerder noemen in vergelijking met de grote soort."

Hogere prijzen
De inkoper van Special Fruit geeft aan dat de kleine avocado's jaarrond verkrijgbaar zijn. Samen met de reguliere maten in dozen van 10 kilo komen ze met schepen aan. De kwaliteit is volgens Evy erg goed. "We hebben nog geen kwaliteitsproblemen ondervonden, dat is eigenlijk hetzelfde als de reguliere maten", vertelt zij. "Er wordt nooit onderscheid gemaakt in de gewenste kwaliteit. Voor al onze klanten zoeken we A-kwaliteit. De prijzen zijn afhankelijk van het seizoen en beschikbaarheid. Momenteel zitten we in een hogere prijsmarkt en prijzen voor baby-Hass varieert van 19 euro per 10 kilo tot 23.00 euro per 10 kilo."

Mini is populair
Volgens Evy is er een trend gaande op het gebied van mini-groenten en -fruit. Ook dat is volgens haar een reden dat de baby avocado het momenteel goed doet. "De populariteit van de avocado heeft zeker invloed op de verkoop en het succes van de mini-versies ervan", vertelt zij. "Als we onze volumes bekijken, dan kunnen we toch spreken over een sterke stijging in het volume dat er hier dagelijks vertrekt. Daarnaast is de avocado op zich momenteel een zeer trendy product en wordt het veel meer ingezet in verschillende soorten gerechten. Daar waar het vroeger enkel gebruikt werd in een salade, zie je het product nu terugkeren in smoothies, chocomousse of op toast. In dat plaatje past de baby avocado perfect. Bovendien is het een budgetartikel en de maat is ideaal voor een snack. Daarnaast is baby avocado tijdens de feestdagen populairder omdat mensen meer kiezen voor de verfijnde keuken. Kleine maatjes zijn dan meer in trek. Zo kan je een halve baby Hass gevuld met garnalencocktail net iets verfijnder presenteren dan de grote versie ervan."

Voor meer informatie:
Special Fruit
Europastraat 36 
2321 Meer (België)
T: +32 3 315 07 73
F: +32 3 315 08 43

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven