Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zeven kandidaten voor idee van't jaar in de fruitteelt

Het vakblad Fruit laat zijn lezers alvast kennismaken met de genomineerden voor de wedstrijd 'Idee van 't Jaar 2017'. De meeste inzendingen komen van fruittelers die vindingrijke oplossingen niet geheimhouden voor collega's. Eén handige teler automatiseerde het laden en lossen van zijn paloxenkar. Een collega legt uit welke meerwaarde een klaverstrook in een kersenboomgaard heeft en een startende fruitteler ontwikkelde een budgetvriendelijke en veelzijdige hoogtewerker die zich door een tractor laat trekken. Drie andere uitvindingen mikken allen op de consument: een minisnackburger waarin groenten en fruit een deel van het vlees vervangen, appel- en peerdestillaten en een appelijswijn.
Op 8 december komen fruittelers uit Limburg en de rest van Vlaanderen samen voor hun jaarlijkse hoogmis, de jaarvergadering die georganiseerd wordt door de partners achter het vakblad Fruit. De laatste jaren wordt daar een ideeënwedstrijd aan gekoppeld. Vanaf 1 december staan er filmpjes van de zeven genomineerde ideeën online op de website www.vakbladfruit.be, maar de papieren versie van Fruit geeft alvast een preview.

De inzending van fruitteler Johan Bossaerts uit Broechem is een combinatie van zijn twee passies: fruitteelt en techniek. Hij maakte een nieuwe fruitkar om fruitpaloxen mee te transporteren zonder de nadelen van zijn oude kar. "Mijn vorige fruitkar moest ik noodgedwongen onderaan een helling zetten om de kisten naar achter te laten komen om te lossen. Regelmatig bleven kisten hangen. Eens ze dan toch beginnen rollen, gaat het veel te bruusk." De nieuwe fruitkar van Johan stuurt de rollenbaan aan met twee fotocellen die het overnemen van de handbediening. Bij het laden wordt de palox op de kar geplaatst, de fotocel reageert en na enkele seconden begint de rollenbaan te draaien tot er net genoeg plaats is om een nieuwe kist te plaatsen.

Het tweede idee is ook een fraai staaltje van techniek, maar dan wel teelttechniek. Stefan Kindermans uit Borgloon, die in bijberoep met kersenteelt startte in 2015, zaaide witte klaver in de strook tussen de bomen. De meerwaarde ten opzichte van gras is velerlei: het aantrekken van bijen en andere nuttige insecten, het voorkomen van wildschade (konijnen en hazen eten nu de klaver), een arbeidsbesparing omdat klaver minder maaibeurten vergt dan gras, enz. Ook voor Pieter Vandemeulebroecke uit Nederzwalm is fruitteelt een bijberoep. Hij wil de werkzaamheden wel zo vlot mogelijk laten verlopen zodat hij zelf een plukwagen ontwikkelde met een hoogtewerkersplatform en voorzien van een heftrucklift zodat volle paloxen afgezet kunnen worden.

De Ceuster nv uit Sint-Katelijne-Waver laat zich door fruittelers inhuren bij de aanleg van een nieuwe fruitplantage. Geert Van Meensel: "Meten is weten, daarom voorzien we een professionele voorbereiding, door met GPS het terrein op te meten met centimeternauwkeurigheid. De output van deze meting bestaat uit punten en/of lijnen die geo-gerefereerd zijn. De meetdata worden ingelezen in een softwarepakket. Vanuit de tekening wordt een plantkaart gegenereerd. Deze kaart geeft overzichtelijk weer waar de bomen en palen geplant zullen worden. De plantkaart dient omgezet te worden naar bestanden voor de machinesturing."

De drie andere inzendingen proberen de consument te verleiden met nieuwe smaken. Het familiebedrijf Misotten uit Heers transformeert de eigen appel- en perenoogst tot een distillaat. Peter Coel: "Toen Rusland in 2014 de import van onze heerlijke appels en peren schrapte, had ik zoals zovelen een overstock aan fruit. Ik zocht naar oplossingen en kwam uit bij gin, een hype die vanuit het buitenland zou kunnen overwaaien naar België. Ik leerde appelwijn maken om vervolgens met dit product een stookproces te kunnen starten tot distillaat. Ondertussen produceren we meerdere distillaten zoals de BLOSM gin 'Sweeth Sensation, de BLOSM jenevers en de BLOSM Vermouth Red en Gold. Vandaag produceren we ongeveer 10.000 flessen waarbij we ongeveer 22 ton fruit verwerken. Nieuwe projecten zijn diverse Eaux de vie."

Professor Ghislain Houben van de Universiteit Hasselt, een vaak geciteerde expert wijnbouw, maakt op zijn eigen wijndomein een appelijswijn die als dessertwijn gedronken kan worden. Houben: "De wijn wordt gemaakt door appels te bevriezen en dan te persen, waardoor men het zoete van de appel kan scheiden van de rest. Tot op heden wordt een soortgelijke wijn alleen nog maar in het verre Canada gemaakt, waardoor het drinken ervan in België een zeer prijzige zaak is. In een eerste fase gebruikten we de oude appelvariëteiten die je vindt rond het kasteel van Rijkel in Borgloon. Op een competitie in New York haalde deze Belgische appelijswijn meteen een gouden medaille. Ondertussen ontwikkelden we ook ijswijnen op basis van commerciële variëteiten zoals Jonagold en Greenstar."

Ook lekker, maar om te eten in plaats van te drinken, zijn de minisnackburgers van ViaViande. Drie studenten van Hogeschool Gent kwamen op het idee om een deel van het vlees in een burger te vervangen door groenten en fruit. Inn, Ruben en Bart: "Het is een vernieuwend product omdat fruit en vleeswaren tot nu toe niet veel samen gebruikt worden, zeker niet in de vleesbereiding zelf. We richten ons hiermee vooral naar kinderen en jongvolwassenen, die de smaak van groenten en fruit zo leren kennen. ViaViande – "vlees met een extraatje" – is verkrijgbaar in diepvrieszakken en kan dienen als smakelijk hapje tijdens een receptie of bezoek. De gebruikte groenten- en fruitsoorten zijn tweede-klasse-producten met gebreken in het uitzicht, maar verder perfect consumeerbaar."

Bron: Fruit
Publicatiedatum: