VS: kleinere aardappeloogst met flink betere prijzen

Moeilijke groeiomstandigheden in sommige regio's en zeer variabele temperaturen tijdens de oogst hebben geleid tot een Amerikaanse aardappeloogst die wordt omschreven als gemiddeld. "Dit jaar was er een aantal problemen, zoals regenval in de lente en hogere temperaturen in de herfst," aldus Tim Huffcutt, marketingdirecteur bij Russet Potato Exchange. "Dit alles beïnvloedde de totale aardappeloogst, maar gelukkig zijn de opbrengsten per hectare gemiddeld. En de kwaliteit is hoog. De nieuwe rode aardappelen zijn zelfs extreem goed."

Alsum Farms & Produce is Wisconsin beëindigde de oogst later dan normaal -op 26 oktober-, vanwege de ongewoon hoge temperaturen. "Over het algemeen oogsten we grotere formaten dan vorige jaren," aldus Christine Lindner, verkoop- en marketingmanager bij Alsum Farms.

"In de Red River Valley-regio in Noord-Dakota en Minnesota was er een gemiddelde oogst," zei Randy Boushey van de A&L Potato Co. in East Grand Forks. "We begonnen afgelopen voorjaar nat en de velden droogden in de zomer op. We eindigden met een gemiddelde oogst. Maar de kwaliteit varieert zeer."

In Grand Forks, North-Dakota, was Keith Goven van Black Gold Farms tevreden met de oogst. "De kwaliteit was beter dan die van de afgelopen jaren in Red River Valley. We hebben grote hoeveelheden binnengehaald van een uitzonderlijke kwaliteit."

Mountain King Potatoes uit Colorado gaf ook melding van een goede oogst. "We hebben meer dan genoeg Golden en Fingerling aardappelen. De kwaliteit is zeer goed," zei Andreas Trettin, directeur marketing. Mountain King verbouwt ongeveer 20 aardappelrassen.

Uitdagingen in Idaho
In Idaho waren er dit jaar veel problemen met het weer. "Het was een moeilijke oogst. We hadden veel koud weer en regen, wat de oogst vertraagde," zei Ryan Wahlen van Pleasant Valley Potato uit Aberdeen. Pleasant Valley voltooide de oogst in de laatste week van oktober. Normaliter eindigen ze al in de eerste week van deze maand. "Het was een langdurige oogst: zeven weken. En de opbrengst was over het algemeen lager dan gehoopt. Sommige vroege velden brachten maar liefst 70 zakken per hectare minder op dan vorig jaar. Voor andere velden was dat 10 tot 15 zakken minder. Over het algemeen komen we behoorlijk wat lager uit dan vorig jaar. Nu meerdere hectares te weinig opbrengen, is onze voorraad erg krap. Dat zal gaan bepalen hoe de aardappelen het op de markt gaan doen. Je moet ervoor zorgen dat je het slim aanpakt en dat je zorgt voor de klanten die je door de jaren heen hebben gesteund."

"De oogst zat 'iets onder de trend' voor de Wada Farms Marketing Group LLC uit Idaho Falls," zei Eric Beck, directeur marketing. "De kwaliteit is dit jaar geweldig. De schillen waren mooi en donkerder dan vorig jaar."
"Er zou over het algemeen in Idaho een tekort moeten zijn, met name wat Russets betreft," aldus Ralph Schwartz, vicepresident Verkoop bij Potandon Produce in Idaho Falls. "De Russet-oogst gaat lager uitvallen dan de meeste mensen gewend zijn. Vergeleken met de oogst van vorig jaar zal er een daling zijn van 5 tot 10 procent. De markten waren sterk aan het begin van november. En de klant wil nog steeds dezelfde prijzen zien als die van vorig jaar, maar dit is een andere tijd."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven