Huelva toont interesse in mini-kiwi's

25 jaar geleden begon Juan Carlos García Rubio met de teelt van mini-kiwi's. Sindsdien is hij nooit gestopt met het experimenteren met verschillende rassen en teeltmethodes. Juan Carlos is als ingenieur verbonden aan de afdeling voor experimentele land- en bosbouw van de regionale instantie voor landbouwonderzoek, Serida. Deze instantie valt onder de raad voor landbouw en veeteelt van Asturië. 

Onlangs nam Juan Carlos García deel aan de dertigste editie van de technologische conferentie voor landbouw en milieu in Lucena del Puerto. Zijn presentatie over mini-kiwi's trok veel belangstelling van telers uit de regio.

Juan Carlos García is van mening dat rode of gele mini-kiwi's zich het beste aan kunnen passen aan de weersomstandigheden van de provincie Huelva. Dit zijn ook de soorten met de beste mogelijkheden voor succes op de markt. De reden hiervoor is dat de rode en gele mini-kiwi's zoeter zijn dan groene mini-kiwi's, die doorgaans een zure smaak hebben.

De gele en rode mini-kiwi's hebben niet veel uren aan kou nodig. Wel zijn ze kwetsbaar voor PSA. Een ander nadeel is dat de meeste mini-kiwi's onder clubrassen vallen. Dat betekent dat de teelt van mini-kiwi's wettelijk beperkt is.

In Spanje zijn er nauwelijks bedrijven die mini-kiwi's telen. Het is een erg nieuwe fruitsoort, die via Polen in Europa werd geïntroduceerd. In Polen zijn volgens de ingenieur veel bestaande rassen te vinden, waaronder ook de meest interessante mini-kiwisoorten. Via Polen kwamen de mini-kiwi's vervolgens terecht in Galicië. Een aantal planten kwamen aan het einde van de vorige eeuw bij het Serida-instituut terecht.

Mini-kiwiplantages in Huelva hebben mogelijk netten voor schaduw nodig, zodat het fruit tijdens de zomermaanden kan worden beschermd tegen de hoge temperaturen. De oogst in Asturië vindt ergens tussen medio augustus en oktober plaats. In Huelva zou het fruit echter eerder rijp moeten worden.

De belangrijkste markten voor mini-kiwi's zijn het Verenigd Koninkrijk en Aziatische landen. De consumptie van mini-kiwi's zal naar verwachting toenemen dankzij het gebruik van snack-containers, die in heel Europa populair zijn geworden. De toename in consumptie zal volgens Juan Carlos echter niet te vergelijken zijn met die van een fruitsoort als blauwe bessen.

Bron: agrodiariohuelva.es

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven