Special Jaaroverzicht 1-15 januari

AGF-branche opgeschrikt door moord Andres Reijgersberg


Het jaar 2017 ging van start met het nieuws dat Urban Industria de nieuwe eigenaar werd van de Groothandelsmarkt aan de gelijknamige straat op bedrijventerrein Spaanse Polder in Rotterdam. Het gebouw uit 1969 met 14.000 m2 bedrijfsruimte is gekocht van de gemeente Rotterdam. Urban Industrial gaat het gebouw duurzaam transformeren. Het gebouw wordt in oppervlakte verdubbeld.


Bij horecaversleverancier FlexiVers in Hardinxveld-Giessendam en twee naastgelegen panden was het de laatste vrijdag van het oude jaar minder feest, er woedde namelijk een brand. De brand was na een paar uur onder controle. Alle panden hebben forse brand-, rook- en waterschade opgelopen.


Vrijdag 30 december ondertekende Jan van Genderen, directievoerder van Royal Berry, bij notaris Van Schaijk in Bemmel de akte waarmee verdere uitbreiding van zijn bedrijf aan de Clivia, voormalig grondgebied glastuinbouwgebied Bergerden, mogelijk is. Het totale aardbeienareaal van Royal Berry bedraagt met deze aankoop nu rondom de 40 ha. Een deel van dit areaal is bebouwd met kassen en op een ander deel worden aardbeien op stellingen geteeld.


In Asuncion (Paraguay) gingen 146 motoren, 83 auto's, 50 trucks en 37 quads van start bij de de 39e editie Dakar Rally.. Onder het mom 'gaan met die banaan' gaat het 'De Groot Fresh Group Rally Team' met startnummer 549 voor het eerst het Dakar-avontuur aan.
Tijdens de eerste rit eindigde het Dakar Team de Groot Freshgroup op een mooie 25e plaats op slechts 8.15 minuten van de nummer 1.
Het team bestond uit William de Groot, Edwin van de Langenberg, Jos van der Pas, Bert Brouwers, Fred Blakenburg, Bas Hendriks, Ben de Groot en Gert Breddels.


Ook de wateroverlast in Spanje was een hot item in het begin van het jaar. "In het gebied Cartagena tot Murcia hebben alle groenten onder water gestaan. Ik verwacht dat daar de grote problemen op termijn nog gaan komen als de jonge aanplant in productie komt", vertelt Rien Paans van Verfru Europe.


Verder noteerden diverse veilingen recordcijfers.BelOrta haalde in 2016 een recordomzet van 412 miljoen euro. Dit is 2% meer dan een jaar eerder. Er werden veel fruittelers van Veiling Haspengouw lid van BelOrta, dus gezien de volumestijging in hardfruit viel de omzet toch nog tegen. Voor het eerst in haar geschiedenis heeft CLTV Zundert namelijk binnen één kalenderjaar voor meer dan 30 miljoen euro aan aardbeien omgezet. Dit betekende een omzetgroei ten opzicht van 2015 met 9%, terwijl de productie juist met 9% afnam. Veiling Zaltbommel heeft opnieuw een omzetrecord gerealiseerd in 2016. In het afgesloten boekjaar kon opnieuw een omzetrecord worden genoteerd. De omzet bereikte een niveau van € 53,2 miljoen. Dit betekent een stijging van 4,9 % ten opzichte van het voorgaande recordjaar. 2015 was het tweede beste jaar ooit voor de REO Veiling, maar dat is nu 2016 geworden. In 2015 bereikte de veiling een productomzet van 165 miljoen euro en vorig jaar was dat 177,2 miljoen euro. Het jaar 2010 staat nog steeds op één qua omzet. Toen werd bijna 178 miljoen euro gehaald. Coöperatie Hoogstraten sluit 2016 af met een productomzet van € 222,3 mln. of 1,3% meer dan in 2015 en 15,3% meer dan in 2014. Daarmee wordt een lijn van gestage groei aangehouden, een lijn die maakte dat de afzetcoöperatie gedurende de laatste 30 jaar om de 10 jaar haar omzet verdubbelde.


De hoofddirectie van The Greenery heeft een nieuwe financieringsovereenkomst gesloten met Deutsche Bank, Rabobank en DLL. De nieuwe faciliteiten voorzien The Greenery in de huidige financieringsbehoefte en de financiering van haar strategische doelen.

Jan-Willem Kaslander is per 1 januari 2017 aangesteld als Commercieel Directeur Total Produce B.V. in Rotterdam. In zijn rol van Commercieel Directeur stuurt Jan-Willem het salesteam aan en is hij medeverantwoordelijk voor de uitvoering van de nieuwe strategie van de organisatie. Jan-Willem heeft een lange carrière in de foodbranche. Vanaf 2008 bekleedde hij de functie van Commercieel Directeur bij Ardo B.V., aanvankelijk met als werkgebied Nederland en sinds 2014 de Benelux.

De Duitse fruitimporteur Karl Dürbeck (1931) is na een ernstige ziekte overleden. Karl was sinds 1954 actief bij het familiebedrijf Martin Dürbeck Fruchthandel en na de vroegtijdige dood van zijn vader Anton gaf hij leiding aan het in Frankfurt gevestigde bedrijf.


De Nederlandse AGF-handelaar Andres Reijersberg werd in Mexico vermoord. Dat heeft zijn familie bevestigd. Reijgersberg was aandeelhouder van de firma AC Reijgersberg in Poeldijk en ging in november 2010 het Mexicaanse avontuur aan om zich toe te leggen op de export van Mexicaanse groenten naar de VS en fruit naar Europa. De laatste jaren was hij vooral actief in de handel in limes, mango's en bananen. Daarnaast trad hij op als DJ.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven