Jon Clark, Fruit Growers Alianza

"Het draait niet om concurrentie maar om samen de afzet te verhogen"

De fruitsector is voortdurend in beweging net zoals wisselkoersen, de politiek, protocollen en grenzen. Fruit Growers Alanzia (FGA) is een bedrijf dat dit dagelijks aan den lijve ondervindt. Het bedrijf is het bezit van twee vooraanstaande Chileens telers, GESEX en San Clemente, en stelt deze bedrijven in staat om het grootste gedeelte van het jaar een scala aan fruit aan Europa en het Verenigd Koninkrijk te leveren via diverse kanalen.


Jon Clark samen met Benjamin Fischer van Don Limon.

We spraken met de nieuwe algemeen directeur Jon Clark tijdens de Amsterdam Produce Show waar hij ons wat meer vertelde over het bedrijf. 

"GESEX teelt druiven in Chili en heeft onlangs geïnvesteerd in een bedrijf in Peru wat het mogelijk zal maken om acht tot negen maande fruit te leveren," legt Jon uit. "Steenfruit is de andere belangrijke categorie van het bedrijf met volumes die gelijk zijn aan de hele Zuid-Afrikaanse productie wat het bedrijf tot een grote producent maakt. Het gaat echter niet alleen om de volumes. Gesex heeft ook in rassen geïnvesteerd die hen het hele seizoen lang een goede kwaliteit opleveren. Daarnaast vertoont ook de citruscategorie een steeds sterkere groei met easypeelers (Tango en Nadorcott telers), sinaasappelen en citroenen. De Verenigde Staten zijn een belangrijke markt voor GESEX evenals Europa. 

San Clemente, de andere partner van FGA, is een grote producent van kwaliteitsappelen en vermaard vanwege haar late Pink Lady-seizoen en dankzij het feit dat het de exclusieve teler van de rassen Jazz en Envy in Chili is. San Clemente is ook een grote kersenproducent met boomgaarden in de grootste teeltgebieden waarbij de focus op de teelt van premiumfruit ligt dat veelal wordt vermarkt onder het 'dragon' label. De teelt wordt aangevuld met druiven, kiwi's, citrus en granaatappelen. "Kersen luiden het begin van het zomerseizoen op het zuidelijke halfrond in. De kosten van luchtvracht vormen altijd weer een een beperkende factor voor de grootte van de volumes. Zodra de ideale rassen beschikbaar zijn en de volumes groeien, wordt er echter overgeschakeld naar zeevracht. De schepen zullen in de week voor Kerst aankomen, één à twee weken later doorgaans gevolgd door steenfruit. In januari komt het Chileense seizoen pas echt goed op gang met een goede beschikbaarheid van verschillende fruitsoorten," vertelt Jon. 

De aanvoer van kersen gaat nog door tot maart en die van steenfruit tot april. Het pruimenseizoen loopt zelfs tot eind mei. 

Druiven
De laatste paar jaar is de dynamiek in de druivenmarkt veranderd, meent Jon. "Voorheen was Chili de grootste leverancier van witte druiven aan de Europese markt als het Zuid-Afrikaanse seizoen beëindigd was maar nu heeft India deze positie overgenomen. India heeft enorme vooruitgang geboekt op het gebied van rassen, kwaliteit en bedrijfsmanagement. Daarnaast profiteert het land nog altijd van lage productiekosten waardoor het moeilijk concurreren is met dit land.""Er zou een gat kunnen ontstaan in de aanvoer van druiven naar Europa dit seizoen vanwege de regenval in het vroege Indiase teeltgebied Nashik maar of Chili in staat zal zijn dit gat te vullen, is nog de vraag omdat het land al markten voor haar druiven heeft en de aanvoer hiervan niet voor slechts één seizoen wil onderbreken," legt John uit. 

Voor rode druiven ligt het iets anders. India heeft geen grote volume rode druiven, terwijl Chili zeer goede rassen als Crimson heeft waarvan het seizoen iets later dan het Zuid-Afrikaanse valt. Het is mogelijk dat de Zuid-Afrikaanse productie snel daalt tegen de tijd dat de late teeltgebieden bereikt worden, die erg te lijden gehad hebben van de droogte. We vinden dit niet leuk voor telers," vervolgt Jon. "Het draait ook niet alleen om concurrentie maar om het gezamenlijk verhogen van de afzet. Als er tekorten zijn, dan stijgen de prijzen en daalt de afzet. Het is beter om een stabiele aanvoer te hebben met redelijke prijzen."

Export naar Verenigd Koninkrijk te uitdagend?
De fruitexport naar het Verenigd Koninkrijk is niet zonder uitdagingen en Jon geeft toe dat de Brexit een grote zorg is. De wisselkoersen zijn ook een probleem. "We maken ons zorgen of het voor iedereen die in de productieketen vooruit wil komen, zal werken maar dit gezegd zijnde moet ik toegeven dat er in alle jaren dat ik in de sector werkzaam ben altijd al uitdagingen waren. Sommige daarvan leken onoverkomelijk maar toch hebben we deze weten te overwinnen. Vandaag de dag zijn er vele uitdagingen maar mensen zoeken oplossingen en gaan gewoon door."

"Ik denk dat iedereen met vragen geconfronteerd wordt bij het leveren aan verschillende markten in verschillende periodes. Soms hebben deze te maken met prijzen, soms met de kwaliteit," vervolgt Jon. "Sommige markten zijn erg veeleisend qua kwaliteit maar betalen lage prijzen. Andere markten vormen een uitdaging vanwege hun strikte MRL-eisen die onder de EU-norm vallen. Men moet dus al deze markten bestuderen en de voor- en nadelen afwegen. Ongeacht op welke markt je actief bent, staat het leveren van kwaliteit en goede dienstverlening voorop."Jon legt uit dat de uitdagingen waar Chili mee te maken heeft vergelijkbaar zijn met die in Zuid-Afrika en andere landen op het zuidelijk halfrond, het is dus geen strijd tussen landen. Op een bepaald moment zal er een evenwicht ontstaan en dat is doorgaans tussen waarde en volume. 

"Luchtvracht is nooit eenvoudig dus we proberen hier zo min mogelijk gebruik van te maken vooral ook uit milieu-overwegingen," legt Jon uit. "De kosten zijn ook hoog en de vrachtruimte en het aantal vluchten zijn beperkt. De kosten zijn sterker van de vraag afhankelijk dan van de brandstofkosten."

Voor meer informatie:
Jon Clark
Fruit Growers Alianza Ltd
Tel: +44 (0) 1354 697584
Email: Jon.Clark@fgaltd.co.uk

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven