Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Depa-Fruit een van de grootste kersenboomkwekers van Europa

"Gegroeid van 10.000 naar 200.000 bomen per jaar"

Tholen – Depa-Fruit heeft naast de teelt van kersenbomen ook eigen teelt van kersen. Peter Durlet van Depa Fruit: "We hebben ongeveer 15 hectare jonge kersenbomen staan. Door de late vorst dit voorjaar is de kersenoogst in een groot deel van België mislukt. Bij ons op het bedrijf is bijna de volledige oogst dit jaar mislukt. Bepaalde gebieden in België hadden minder last van de vorst doordat ze hoger liggen. De druk van de suzukivlieg viel dan weer wel mee dit jaar."



Groeien
Depa-Fruit is een van de grootste kersenboomkwekers van Europa en levert en sorteert ook kersen van eigen teelt en derden. Peter Durlet heeft een passie voor de kersenteelt en is naast zijn kersenboomgaard in 2010 ook begonnen met het kweken van kersenbomen. Sinds de start van de bomenkweek is het bedrijf gegroeid van 10.000 bomen per jaar naar 200.000 bomen per jaar. Peter verwacht natuurlijk dat dit verder blijft groeien. Vanwege de groei werd het voor hem te druk om het bedrijf alleen te runnen en is hij een samenwerking gestart met Toon Vanrykel, bekend van PC Fruit in België. Peter en Toon delen al jaren een enorme passie voor kersen. Toon teelt zelf ook nog kersen in z'n fruitbedrijf. Met de ervaring die ze beiden hebben, kunnen ze een betere service aanbieden voor en na de aankoop. Peter: "We willen ons onderscheiden door een uitstekende service aan onze klanten te bieden. Dit zowel in de opstart van nieuwe projecten als de opvolging ervan als de bomen geplant zijn. Door onze ervaringen als kersenteler kunnen we andere telers hierin ook adviseren.



Gisela 5 – meer kilo
Als het gaat om kersenbomen is de standaard onderstam Gisela 5. Toon heeft veel ervaring met deze variant: "Gisela 5 levert een optimale groeikracht voor de bomen en de productiviteit en de vruchtkwaliteit zijn top". De bomen groeien door deze onderstam niet té hard, waardoor ze minder de hoogte ingaan. Met de Gisela 5 onderstam worden kersenbomen vaak niet hoger dan 4 meter, wat noodzakelijk is bij overkappingen. En de bomen zijn makkelijker te plukken en snoeien. "Het grootste voordeel van de Gisela 5 onderstam is dat de bomen al vanaf jonge leeftijd beginnen te produceren".


Regina kersenboom met Gisela 5 onderstam

Pruimen
Depa-Fruit wil zich actiever op de markt gaan begeven. De focus ligt de komende jaren vooral op deze after sales. Peter: "Klanten waarderen onze activiteiten enorm, we zijn in deze jaren nog geen enkele klant verloren." Naast de kersen volgen we ook de ontwikkelingen in de pruimenteelt. Toon: "Vanaf volgend jaar breiden we ons aanbod van pruimenbomen verder uit. Daarom hebben we de afgelopen weken een mooie selectie gemaakt van nieuwe interessante rassen."

Voor meer informatie:
DEPA-Fruit bvba
Tegelrijstraat 74
3850 Nieuwerkerken
Belgium
Peter Durlet
+32 478 98 98 45