Marktenquête van het Sinus-instituut en YouGov

Welk fruit is het populairst in Duitsland?

Uit een representatieve enquête van het Sinus-instituut en YouGov is gebleken dat appelen het meest gegeten fruit in Duitsland zijn. Verder gaf de enquête antwoord op vragen zoals van welke smaak de Duitsers het meeste houden en welke betekenis biologische appelen voor de consumenten hebben.

Geen andere fruitsoort wordt in Duitsland zo vaak gegeten als de appel: vier op de vijf Duitsers (79 procent) eet op zijn minst af en toe een appel. Vlak achter de appel volgen bananen (78 procent) en aardbeien (77 procent). Bovendien zijn de Duitsers het er verregaand over eens dat appelen niet alleen lekker zijn, maar ook gezond. Drie kwart (74 procent) is het eens met het Engelse spreekwoord 'An apple a day keeps the doctor away'.


Welke fruitsoort is het meest geliefd in Duitsland? - Foto: Sinus

Uiterlijk is niet alles – ook bij appelen
Hoe de perfecte appel eruit moet zien, daarover zijn de meningen verdeeld: voor twee op de vijf personen (38 procent) zijn meerkleurige appelen ideaal. Bijna net zoveel mensen (36 procent) hebben het liefst rode appelen en één vijfde (21 procent) geeft de voorkeur aan de groene variant. Wat betreft de schil zegt drie kwart (76 procent): "Die blijft er altijd aan bij het eten." Bijna net zoveel mensen (73 procent) verwijdert echter wel het klokhuis voor consumptie.

Wat betreft de smaakrichting is men meer eensgezind. Bijna de helft eet het liefst zoete appelen (46 procent), slechts één vierde houdt van zuur (24 procent). De rest (29 procent) houdt zowel van zoete als zure appelen. De Duitsers eten appelen het liefst als een stuk fruit (78 procent), verwerkt tot appeltaart (63 procent) en als appelcompote (55 procent).Waar moet een appel vandaan komen - vergelijking met Oostenrijk - Foto: Sinus

Lokaal en biologisch – herkomst van appelen is voor Oostenrijkers belangrijker dan voor Duitsers

74 procent van de Duitsers vindt het belangrijk dat de appelen uit Duitsland komen of uit de regio (72 procent). Dat appelen biologisch geteeld worden, is daarentegen voor slechts ongeveer de helft (53 procent) belangrijk. De minste waarde hechten de Duitsers aan een fairtradekeurmerk (44 procent).

In Oostenrijks speelt de herkomst van appelen zelfs een nog grotere rol. Dat heeft samenwerkingspartner Integral ontdekt. Voor 92 procent van hen is het belangrijk dat appelen uit Oostenrijk komen en voor 88 procent van hen is het belangrijk dat appelen lokaal geteeld werden. Meer dan twee derde van de Oostenrijkers (70 procent) hecht waarde aan de biologische teelt van appelen en bijna de helft (49 procent) let op een fairtradekeurmerk.

Prominentste appelrassen zijn Golden Delicious en Boskoop
Het prominentste appelras in Duitsland is de Golden Delicious (86 procent), vlak daarna gevolgd door Boskoop (83 procent) en Granny Smith (80 procent). Jonagold (79 procent) en Elstar (75 procent) genieten echter ook grote bekendheid. Minder gangbaar zijn daarentegen Santana (12 procent), Glockenapfel (13 procent) en Berlepesch (14 procent).


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven