Kleinschalige vakbeurs FuturPera staat bol van innovaties

FuturPera, een vakbeurs die geheel in het teken van peren staat, werd dit jaar van 16 tot 18 november in Ferrara gehouden. De opkomst tijdens de eerste beursdag was groot en ook de tweede dag werd goed bezocht. Op de laatste beursdag waren er vooral lokale bezoekers aanwezig. 

Klik hier voor de foto's!

Multiplex roterende systemen

De naar schatting honderd exposanten presenteerden hun innovaties. Cesari uit Bologna introduceerde zijn Multiplex machine. Dit 'front tool' kanworden gebruikt bij snoeiwerkzaamheden en is zowel tijd- als brandstofbesparend.

Balsamico-azijn van Abate peren

Het apparaat is eenvoudig en betrouwbaar en maakt gebruik van het hydraulische systeem van de tractor. Het is uitgerust met twee rotoren voorzien van pvc-kammen en dankt de naam Multiplex aan het feit dat de draaiende delen kunnen worden vervangen door andere gereedschappen zoals wiedschoffels.

Klik hier hier voor de foto's!

Balsamico azijn

Cipof presenteerde een balsamico-azijn op basis van peren. Het product bevat appel- en perensap en wordt volgens een gepatenteerd procedé bereid. Het kan gebruikt worden ter vervanging van olie, azijn of zout. 


Drone van Aermatica3D

Paolo Marras van Aermatica3D legde uit dat drones erg handig kunnen zijn in de fruitsector, bijvoorbeeld voor de bestuiving van walnoten, evenals in de groentensector om bijvoorbeeld eitjes van nuttige insecten te verspreiden. Benedetto Accinelli van Riff98 demonstreerde een nieuw type feromonenval. 


De Faculteit Natuur- en Aardwetenschappen van de Universiteit van Ferrara presenteerde een studie. Professor Massimo Coltori gaf een overzicht van de uitkomsten van het Zeolife-project om het gebruik van stikstofmeststoffen te verminderen. Door gebruik te maken van zeoliet, een vulkanisch gesteente, kan het stikstofverlies als gevolg van uitspoeling aanzienlijk verminderd worden. De beste resultaten worden behaald in de substraatteelt. 


Professor Massimo Coltorti en Giacomo Ferretti

Italiaanse peren in China
Tijdens het World Pear Forum met als thema "Markt en consumptie: nieuwe trends en toekomstige uitdagingen" sprak Origine-directeur, Alberto Garbuglia, over de Chinese markt als een bijzondere kans die de sector zou moeten grijpen. De Italiaanse sector moet zich hiervoor als eenheid opstellen. Deze uitdaging is een goede gelegenheid voor de twee grootste Italiaanse perenconsortia (Origine Group en Opera) om de samenwerking aan te gaan."

"Door vreemde markten als eenheid te betreden, kan men daadkrachtiger werken en kosten reduceren. Het doel is om samen uitdagingen aan te gaan die voor individuele bedrijven moeilijker te hanteren zijn. De Orgine Group is een consortium dat gevormd wordt door tien grote partners die slechts één doel voor ogen hebben: telers opnieuw in de hoofdrol plaatsen en hen het inkomen terug te geven dat zij de laatste jaren hebben moeten missen en dat geleid heeft tot de dramatische afname van het aantal boomgaarden in Italië.

Het 'Pera Italia' merk vertegenwoordigt 15% van de Italiaanse perensector en is bedoeld om waarde aan de categorie toe te voegen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven