Eerste Egyptische aardbeien met week vertraging op de markt

De export van Egyptische aardbeien zal een week later beginnen. De oorzaak van de vertraging ligt in het feit dat de Egyptische regering de regelgeving omtrent de kwaliteit, hygiëne en voedselveiligheid heeft aangescherpt. 

"Normaal gesproken zouden we vorige week beginnen maar vanwege de nieuwe overheidsregels hebben we vertraging opgelopen. Iedereen is verplicht om een certificering zoals GlobalGAP, PRC of anders te verkrijgen. Wij hebben onze audit echter al doorstaan. We wachten nu alleen nog op de goedkeuring van de maximaal toegestane residunorm (MRL) voor de export," legt Wael Soliman van het Egyptische Horizon Farms uit. 


 
Soliman laat weten dat de aardbeien het komende seizoen van hoge kwaliteit zijn. De volumes voor de export zullen mogelijk echter wat kleiner dan gebruikelijk zijn aangezien veel kleine Egyptische bedrijven nog niet kunnen voldoen aan de onlangs ingevoerde eisen. "Ons bedrijf heeft de volledige controle over MRL's en de kwaliteit van ons product is goed. We verwachten dat onze eerste zendingen rond 20 november in Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Tsjechië aan zullen komen," vervolgt Soliman. 
 


De groei van de totale Egyptische aardbeienoogst wordt op 30% geraamd. Bij aanvang van het seizoen zullen de Egyptische aardbeien duurder zijn als gevolg van de krappe aanvoer. "In Nederland is nog aanvoer van aardbeien maar moeten telers het fruit in kassen telen vanwege het koude weer. Dit maakt Nederlandse aardbeien erg duur. We zijn dan ook niet bang voor de Nederlandse concurrentie op de Europese markt."


 
Toch heeft ook de Egyptische aardbeiensector zo zijn eigen problemen die de prijzen opdrijven. "We verzenden ons fruit meestal per luchtvracht met KLM naar Nederland. Vorig jaar vlogen KLM-toestellen dagelijks op Caïro. Dit jaar zijn er daarentegen maar twee vluchten per week." Soliman vertelt dat er wel alternatieve routes mogelijk zijn via andere Europese steden zoals Keulen, maar deze zijn 10% tot 15% duurder dan de directe verbinding naar Amsterdam. 

 

Nederland is een belangrijke markt voor Egyptische aardbeientelers en -exporteurs. Ongeveer 60% van de totale aardbeienproductie, wordt naar deze markt geëxporteerd, waarvan het meeste fruit van kwaliteitsklasse 1 is. Nederlandse bedrijven exporteren de Egyptische aardbeien vervolgens naar andere Europese markten, zoals het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië. Fruit van kwaliteitsklasse 2 wordt naar markten in het Midden-Oosten geëxporteerd. De grootste concurrentie tijdens het Egyptische seizoen komt van Marokko en Spanje, waar het aardbeienseizoen half december start.

Ondanks de huidige problemen met de luchtvracht is Soliman optimistisch over het komende seizoen. "We hebben een goed seizoen met geweldige rassen en een efficiënt systeem en we zijn in het bezit van alle benodigde certificaten. Alles zal dus prima verlopen," aldus Soliman. 
 

Voor meer informatie:
Wael Soliman
Horizon for Agriculture Development Co. (Egypt)
Tel: 0020228452022; 0020228452506; 0020228452758
Mob.: +201010503491


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven