Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Avocado-hausse trekt aandacht Mexicaanse drugskartels

Malaga en Granada beginnen momenteel met het oogsten van avocado's. De productie zal toenemen tot in april wanneer de oogst begint in Alacante, Valencia, Castello en zelfs in Amposta, waar ze worden geteeld door één enkel klein bedrijf. Ze zijn het hele jaar door te vinden in de schappen van de supermarkt, net als alle andere groenten en fruit. Avocado en guacamole zijn de afgelopen jaren de grote sterren geworden van de voedselglobalisering.

Vrijwel de hele mediterrane oogst, die ongeveer 70.000 ton zal bedragen, zal worden geëxporteerd naar Noord-Europese landen. Daar worden namelijk hoge prijzen betaald voor producten die twee of drie dagen eerder zijn geoogst en bijna perfect gerijpt zijn. Spaanse consumenten eten avocado's die voornamelijk worden geïmporteerd vanuit Peru, Israël, Zuid-Afrika en circa 40.000 ton uit Mexico, de grootste producent ter wereld. Het blijft echter een laag cijfer vergeleken met de twee miljoen ton die Mexico exporteert naar de Verenigde Staten. Om alleen al te voldoen aan de Amerikaanse vraag tijdens de Super Bowl, exporteert Mexico 100.000 ton avocado's naar de VS.

De avocado-hausse in Mexico heeft volgens persberichten de aandacht getrokken van enkele drugskartels. Maar er is nog een groter probleem. Vrijwel al deze avocado's worden geteeld in Michoacan, waar volgens Blanca Lemus, een doctor emeritus aan de plaatselijke universiteit, "grote telers het leeuwendeel van de grond hebben ingepikt om dit fruit voor de export te kunnen produceren. Er zijn geen kleine telers meer. Die werken nu als arbeiders van de elites en bij pakstations die in het bezit zijn van Amerikanen en Israëli's."

Volgens het Nationaal Instituut voor Bosbouw-, Landbouw- en Veeteelt-onderzoek gevestigd in Uruapan, de mondiale avocado-hoofdstad, heeft de uitbreiding van dit gewas geleid tot de ontbossing van 500 hectare per jaar, vaak door middel van brandstichting. "Er is permanente schade toegebracht, die niet meer te herstellen is," vervolgde Blanca. "De beelden zijn verontrustend. Water wordt steeds schaarser en is vervuild. Dit paradijs, dat ooit een gematigd tot koud klimaat had, is een gebied geworden met hoge temperaturen en een droge lucht." Avocado's zijn inmiddels overal: op de hellingen van de heuvels, op de toppen van de heuvels en zelfs op berghellingen, waar ze met veel acrobatiek worden gedwongen om horizontaal te groeien.

Een hausse die resulteert in een monocultuur brengt veel risico's met zich mee. Er zijn klimatologische problemen (zoals dit jaar, toen overstromingen een productiedaling van 20% veroorzaakten), het eventuele opkomen van andere, meer concurrerende regio en een vraag die niet eeuwig hoog zal blijven... En wat dan? Het wordt gewoon weer een nieuwe zeepbel, maar met één verschil: banken kunnen worden gered met geld, maar de natuur niet.

Bron: El Periódico de Catalunya
Publicatiedatum: