"overgeleverd aan de grillen van moeder natuur"

Bulgarije produceert iets meer steenfruit in 2017 ondanks slecht weer

Ondanks dat het voor de Bulgaarse steenfruitsector wederom een jaar vol uitdagingen was, meldt een in oktober verschenen USDA Gain Report dat telers in 2017 over het algemeen betere resultaten hebben geboekt dan in 2016.


Gemiddeld daalde de productie in de Bulgaarse boomgaarden in 2016 met 10% als gevolg van weersgerelateerde schade. Slechts 73% van de morellen konden worden geplukt. Bij kersen lag dit percentage op 79%. Zo'n 90% van de perziken kon worden geplukt, staat in het Bulgarian Stone Fruit Annual report van de USDA. Uit de eerste cijfers van de USDA blijkt dat de totale kersenproductie in 2017 bijna 2.000 ton hoger zal liggen dan die van het voorgaande jaar. 

Kersenteler Liliana Dineva van Megafruit legt uit dat telers in het noorden van Bulgarije het zwaarst getroffen zijn door de vorst, die gevolgd werd door enorme hoeveelheden neerslag en een tekort aan zonuren later in het seizoen, waardoor de kersen zeer kleine maten hebben. Deze overvloed aan kleine maten was bestemd voor verwerkers. Gelukkig waren de prijzen voor kersen voor de verwerking redelijk normaal: rond de €0,40 per kilo. 




Het kersenareaal heeft met 23% nog altijd het grootste aandeel in het totale Bulgaarse fruitareaal (steen- en hardfruit). 

Liliana vertelt verder dat het pruimenseizoen wat beter verlopen is, ondanks grote verliezen als gevolg van de vorst. "We hebben dit seizoen minder pruimen kunnen oogsten maar het fruit dat de vorst heeft doorstaan, was van goede kwaliteit met gemiddelde prijzen."

Telers blijven investeren in het uitbreiden van hun boomgaarden met steun van EU-subsidies. In 2016 maakte het Ministerie van Landbouw bekend dat er 14.700 hectare aan nieuwe fruitboomgaarden aangeplant waren, waarbij het aandeel steenfruit rond de 30% bedroeg (perziken, kersen, pruimen en abrikozen). 

Gedurende de laatste drie jaar groeide het perzikenareaal met 13%, het kersen areaal met 40% (2016 vs 2013). Het aandeel jonge bomen dat nog niet productief was, lag in 2016 op 4% voor perziken en 11% voor kersen. 

Bulgaarse telers verkeren in een moeilijke positie omdat zij blootstaan aan slechte weersomstandigheden. 

"Veel telers zouden beschermende systemen tegen weerschade, zoals netten en windgeneratoren, met open armen ontvangen maar helaas zijn dit soort oplossingen vanwege de hoge kosten onbereikbaar voor de meesten van hen. We hebben zelf de installatie van windgeneratoren overwogen maar met prijzen van €200.000 per stuk, en we hadden er 8 tot 10 nodig, was dit geen haalbaar plan. Dit is nu net het probleem in onze sector. Mensen moeten niet verwachten dat ze rijk worden van de fruitteelt. We zijn overgeleverd aan de grillen van moeder natuur en onze werkplaats ligt onder de blote hemel," vertelt Liliana tot slot. 

Voor meer informatie: 
Liliana Dineva
Megafruit Ltd.
Tel: +359 2 981 3775
Fax: +359 2 981 6435
Email: ldineva@megafruit-bg.com
megafruit-bg.com

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven