“Door ons grote netwerk in horeca hebben we direct afzetkanaal voor cranberries”

Tholen - Er zijn weinig cranberrytelers in Nederland. Dit maakt de veenbes van eigen bodem wel zeer exclusief. De plukperiode voor cranberries begint eind september en is nu afgerond. De cranberries die in de Nederlandse supermarkten liggen, vinden hun origine in Noord-Amerika waar de bes in grote getale wordt geteeld. 
 

De cranberries 

In Nederland kan de veenbes op twee plekken gevonden worden: Terschelling en sinds een aantal jaren in Drenthe. Peter Pels is een Nederlandse wijnmaker en vertelt meer over de bes: "Naast mijn 1 hectare wijngaard heb ik ook 1 hectare veengrond. Hier kun je helemaal niets mee. Door research te doen, kwamen we er achter dat de cranberry perfect groeit op veengrond. We hebben dit laten onderzoeken en in samenwerking met een stichting hebben we in 2011 ongeveer 24.000 cranberries geplant."
 
De cranberrystruik planten brengt behoorlijk wat investeringen met zich mee. Daarnaast is het arbeidsintensief door de hoge onkruiddruk. Peter: "In Nederland wijn maken? Dan moet je al een pionier zijn. De cranberry was dus nog een kleine stap verder. Er was ons verteld dat de bes weinig onderhoud nodig heeft en we daardoor voldoende tijd zouden hebben voor onze wijngaard. Helaas is niets minder waar. We hebben erg veel werk aan de cranberry. Het probleem met veengrond is het pitrusgras dat overal groeit. Door het gras krijgen de cranberries te weinig licht. Op dit moment is een kwart pitrusvrij en geeft vrucht. Ik heb dit jaar tussen de 60 en 80 kilo geplukt. De markt voor de cranberry groeit nog steeds door het gezonde imago dat het besje heeft."
 

Winie en Peter Pels

"Eigenlijk is de cranberry erg makkelijk te telen. De vogels vreten er niet aan. De insecten blijven er van weg en er zijn geen gewasbeschermingsmiddelen nodig. Wij hebben alleen een lastige start gehad", vertelt Peter. "Door ons grote netwerk met verschillende restaurants die onze wijn serveren, hebben we ook direct een afzetkanaal voor de cranberries. In Nederland is er geen veiling voor cranberries en geen vaste marktprijs. Ik kijk dus altijd wat er bij de groothandels wordt gevraagd en die prijzen houd ik aan. Op dit moment liggen de prijzen tussen de 8 à 9 euro per kilo. Mochten de prijzen te laag zijn, dan kunnen de bessen maanden bewaard worden in de koelcel." 
 
Nederlandse wijn
"Met onze wijn hebben we al een aantal prijzen gewonnen en hier ligt dan ook onze focus. We willen de consument laten zien dat we in Nederland ook lekkere wijn kunnen maken. Op dit moment zijn we bezig om een wijn op champenoise wijze te maken. Bij de teelt van de druiven hebben we wel even last van de Suzuki vlieg gehad, gelukkig waren we hier op tijd bij. Misschien dat we hier in de toekomst nog een cranberry likeur aan toevoegen", sluit Peter af.


De wijngaard van Peter en Winie

Voor meer informatie:
Peter en Winie Pels
Wijngoed Havelte
Slagdijk 1
7971RL Havelte
Tel: 0651206881

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven