Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerbert van Egmond, buying manager van Levarht:

“Met Caribbean willen wij retailers het hele jaar continue kwaliteit en smaak bieden”

Samenwerking in de keten is volgens import- en exportbedrijf Levarht uit het Nederlandse De Kwakel essentieel om op lange termijn te groeien. De lijnen met telers, Rijk Zwaan en retailers zijn daarom kort. Het streven is retailers jaarrond een continue kwaliteit producten te leveren, bijvoorbeeld Caribbean-meloenen. Voor de klanten uit het Midden-Oosten komen die deels uit Honduras en Brazilië, maar sinds vorig jaar ook uit Turkije. Gerbert van Egmond van Levarht vertelt over het belang van deze pilot.



"Sinds 1933 groeide ons bedrijf uit tot een wereldwijde speler in groente en fruit, met een sterke marktpositie in het Midden-Oosten. Wij hebben een duidelijke focus: we werken met vaste partners en kopen zoveel mogelijk rechtstreeks van de bron. We zijn daar uiterst transparant in. Zo zijn alle telers te vinden op onze website. Zij zitten regelmatig met ons aan tafel bij de eindklant. Met Rijk Zwaan, die dezelfde openheid aanmoedigt, pakken wij samen projecten op. We roepen regelmatig tegen inkopers van supermarkten: ga eens bij het proefstation van Rijk Zwaan kijken om ideeën op te doen."



Carribeans vanuit drie landen
"Eén van die projecten is het jaarrond beschikbaar maken van kwalitatief goede Cantaloupe meloenen uit de Caribbean-lijn. Retailers in het Midden-Oosten willen namelijk hun consumenten het hele jaar door dezelfde meloen bieden. Onze teler in Honduras levert het ras Caribbean Gold RZ van januari tot half mei, onze teler in Brazilië levert ditzelfde ras van eind augustus tot januari. In de periode eind mei tot september konden we echter niet leveren. Dat heb ik bij Rijk Zwaan aangekaart. In nauw overleg zijn wij vorig jaar een proef gestart met een Turkse teler, die het ras Caribbean King RZ op proef heeft geteeld. Turkije heeft het ideale klimaat voor de teelt van meloenen en ligt gunstig ten opzichte van het Midden-Oosten."



Kennis opbouwen
"Deze pilot was nodig om kennis op te bouwen over de teelt, het juiste oogstmoment, de nabehandeling en de logistiek. Niet alles gaat vanzelf, het kost tijd en geld. Rijk Zwaan begeleidt de ondernemer bij het opbouwen van die kennis. Samen hebben zij vorig jaar een bezoek gebracht aan José Lopez, teler van Caribbean meloenen in Honduras. Ook heeft de Turkse teler onze klant in het Midden-Oosten bezocht om te zien hoe de meloenen er in de winkel liggen. Alles is erop gericht om jaarrond Caribbeans van dezelfde kwaliteit en smaak te leveren. Als consumenten daarop kunnen vertrouwen, kopen ze het product namelijk vaker. En dat is goed voor iedereen in de keten: voor Rijk Zwaan, de telers, voor ons en voor de retailer. Als dit goed loopt, verwacht ik dat we dit in de toekomst ook jaarrond Caribbean kunnen leveren aan andere afzetmarkten."

Rijk Zwaan introduceert Caribbean meloenen in Turkije
Turkije is een van de grootste meloenproducenten ter wereld. Niet verwonderlijk, want het klimaat is er uitermate geschikt voor. Vooral het lokale meloentype Kirkagaç is bij consumenten populair, maar ook de bekende Galia ligt er in de schappen. De buitenteelt vindt plaats van mei tot september.

Om de export van deze populaire fruitsoort te stimuleren, is het echter nodig dat ondernemers rassen gaan telen die buiten Turkije geliefd zijn. Daarom heeft Rijk Zwaan in nauw overleg met Levarht in Turkije Caribbean King RZ geïntroduceerd, een ras uit het Caribbean-assortiment. De rassen uit deze lijn kenmerken zich door het helder oranje vruchtvlees, het hoge suikergehalte en de lange houdbaarheid.

Rijk Zwaan bracht de Turkse teler en de Nederlandse exporteur met elkaar in contact en zorgt voor de teeltbegeleiding. Als het project slaagt, kan Turkije de export van meloenen naar landen als Rusland, Oekraïne, de Balkanlanden en het Midden-Oosten verder uitbouwen.


Publicatiedatum: