Voorraden onvoldoende, prijzen stijgen

'Eigen appelen rond maart op'

Het catastrofale oogstjaar voor de appelkwekers resoneert nog altijd in de handel van vandaag de dag. Vanwege de late vorst in de lente waren de opbrengsten aanzienlijk lager dan in voorgaande jaren en dat geldt ook voor de opslag. Natuurlijk zijn de voorraden van zeer goede kwaliteit, maar ze zijn verre van voldoende om aan de vraag te voldoen, zegt een Hamburgse grossier.

Het was een verschrikkelijk oogstjaar, vooral voor de appelkwekers in het noorden. Op de groothandelsmarkt in Hamburg worden de directe gevolgen van de late nachtvorst nog dagelijks waargenomen, zegt Gerd Schuback, eigenaar van fruitbedrijf Erich Schuback. "De beschikbaarheid zal de komende maanden een groot probleem zijn. Als deze situatie aanhoudt, zullen we eind maart geen appelen te koop hebben. Cox-appelen zijn bijvoorbeeld nauwelijks verkrijgbaar; de prijs ervan is nu al 1,20 euro per kg. En deze zal zeker blijven stijgen tot aan Kerst."

Op de eerste plaats levert Schuback aan retailers zoals wekelijkse marketeers en discounters. "We richten ons voornamelijk op binnenlandse goederen, zoals de Elstar. Dan is er nog een kleine hoeveelheid Italiaanse producten. De overzeese goederen uit Nieuw-Zeeland zijn helaas al op."

De populariteit van lokale Elstar-appelen wordt ook bevestigd door een recent gepubliceerde studie van Destatis. Met een totaal Duits areaal van 6.700 hectare, vergeleken met 2.800 en 2.400 hectare voor Brauburns en Gala's, is de Elstar duidelijk het topproduct van de Duitse kwekers. De opslagfaciliteiten van tegenwoordig, zoals CA-hallen (gecontroleerde atmosfeer), bieden kwekers de mogelijkheid om de kwaliteit van de opgeslagen partijen te waarborgen.

Voor meer informatie:
Erich Schuback
Inh. Gerd Schuback
Fruchtgroßhandel und Versand
Großmarkt Stand G 273/274
Bankstraße 28
20097 Hamburg
Tel. 0049- 40/335219
Fax. 0049- 4030309630

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven