Ierse appeloogst bovengemiddeld

"De een z'n dood is de ander zijn brood"

In tegenstelling tot overige Europese landen maakt Ierland een vrij normaal appelseizoen mee met gemiddelde tot bovengemiddelde volumes. Zelfs de krachtige orkaan die vorige maand over het land trok, heeft weinig gevolgen voor de appeloogst gehad. "In sommige regio's was er sprake van vorst maar dit was zeer lokaal. De storm heeft vooral schade toegebracht aan de ciderappelen, omdat de overige appelen op dat moment vrijwel allemaal al geplukt waren. De ciderappelen weden door de wind van de takken gerukt maar waren niet zwaarder beschadigd dan wanneer de gewoon gevallen of machinaal uit de bomen geschud waren. Het grootse probleem is de beschikbaarheid van verwerkers. Normaal gezien zouden deze appelen namelijk verspreid over een periode van vier weken aangevoerd worden maar nu werden ze binnen één dag van de takken geblazen," vertelt Con Traas van The Apple Farm. 

Con teelt zijn appelen op een areaal van 14 hectare in Tipperary. Zijn jaarlijkse productie bedraagt 500 tot 600 ton. Hij levert aan retailers en groothandelsmarkten en verkoopt een aantal bewerkte appelproducten in zijn bedrijfswinkel en online.

De appelmarkt is dit seizoen zeer goed vanwege de tekorten op overige Europese markten. De belangrijkste rassen van Con zijn Jonagored, Red Prince en Red Elstar kloons en de moesappel Bramley's Seedling. Het Ierse klimaat is te koud voor Pink Lady maar er is al wel geëxperimenteerd met de teelt van Jazz en andere clubrassen, hoewel deze helaas minder goed aangepast zijn aan het klimaat in Ierland. 


Voor meer informatie:
Con Traas
The Apple Farm
Tel: +353 52 7441459
Email: con@theapplefarm.com
www.theapplefarm.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven