Nieuwe mestverspreider voor de fruitteelt

Tholen - Record Trailers presenteerde vorige week een nieuwe trailer. De presentatie werd gegeven bij Plantage Robby Singh in Nieuwerkerken België in samenwerking met Dekens Agri-technics te Zepperen. Het nieuwe aan deze machine is het universele chassis. Simon Wondergem,vertegenwoordiger bij Record: "Deze machine is uniek door zijn universele chassis waardoor men heel snel en efficiënt kan wisselen van toepassing". Loonbedrijf David Doucé heeft deze machine recent aangekocht en verzorgde dan ook de demonstratie.

De trailer is ontwikkeld om in te spelen op de trend dat er in plaats van kunstmest steeds meer stal- en mengmest wordt gebruikt in de fruitteelt. In België maken steeds meer telers gebruik van de mest overschot regeling. Het programma loopt een aantal jaren en het wordt steeds aantrekkelijker. De bedrijven die met een mestoverschot kampen, leveren dit gratis aan bij de fruittelers. Dit levert dus een win-win situatie op voor beide partijen. Simon vertelt: "In Nederland wordt dit principe wel gebruikt in de akkerbouw, alleen in de fruitteelt is dit nog niet bekend". De stalmestverspreider heeft een inhoud van 4,5 m³. Er wordt ongeveer 20 m³ per hectare gestrooid. In de praktijk wordt er bij deze loonwerker +- 150 ton per dag uitgevoerd. Gert Dekens: "In België zijn gebieden met veel veeteelt en waar dus een mest overschot is en er zijn gebieden met veel landbouw waar een mest tekort is. Door het mestactieplan dienen de landbouwers ervoor te zorgen dat de bemesting naar de geldende normen dient verspreid te worden. Dit om overbemesting en verontreiniging te voorkomen. Daardoor kan er minder mest op het land worden gevoerd en dient de overige mest verwerkt te worden. Dit brengt hogere kosten met zich mee. Door het gebruik van de mest in de fruitteelt kunnen de kosten beperkt worden. Hoe krijg je dan op een rendabele manier zowel stal als mengmest tussen de bomen? Dat is waar deze trailer een uitkomst voor biedt."

Record Trailers bouwt al tientallen jaren trailers voor verschillende sectoren. Op de vraag van verschillende klanten werd er voor de fruitteeltsector overgegaan tot het ontwerp van een uitwisselbaar chassis. Daarbij kan met 1 chassis zowel een stalmestverspreider, mengmestverspreider en kipbak gemonteerd worden. 

De nieuwe machine bestaat uit 4 delen:
- Universeel chassis
- Opbouw stalmestverspreider
- Opbouw mengmestverspreider
- Opbouw kipbak


Uitleg door Daan Versele over de werking van de verspreider.

Chassis
Het chassis is uitgerust met een vaste dissel met een standaard trekoog en manuele steunvoet. Alle nodige verlichting is aanwezig en is uitgevoerd in LED. De gemonteerde as is hydraulisch geremd en beschikt over een manuele elektro-hydraulische gedwongen sturing. Dit houdt in dat de as gestuurd wordt door middel van een elektrische bedieningskast die zich in de tractor bevindt. De kast is uitgerust met een joystick waarbij men eenvoudig links of rechts kan sturen. De as zelf is voorzien van een hoeksensor die verbonden is met de sturingskast van de wagen. Dit zorgt ervoor dat de as altijd automatisch uitgelijnd komt te staan zodra de joystick in de neutrale stand staat. Hierdoor kan men altijd perfect spoorvormend werken en manoeuvreren in de boomgaarden. Achterop de wagen zijn er snelkoppelingen gemonteerd voor zowel de hydraulische als de elektrische leidingen. Dit zorgt ervoor dat er met 1 bedieningskast de verschillende opbouwdelen kan bedienen. De wagen beschikt over een een grote hoekaftakas vooraan, die dan via een vaste as de aandrijving doorgeeft naar achteren. Bij de montage van de mestwagen kan de aandrijving via de snelkoppeling snel worden aan- en afgekoppeld.


Het vullen van de stalmestverspreider.

Stalmestverspreider
De stalmestverspreider is gescikt voor het verspreiden van verschillende producten zoals: Stalmest, schuimaarde, kippenmest en compost. Tijdens de demo werd er gespreid met schuimaarde en stalmest. De wagen is uitgerust met een transportband bestaande uit 2 platte kettingen 12x80 van 9 ton trekvermogen. De worden aangedreven door middel van een hydromotor met tandwielkast. Vanuit de cabine kan de snelheid van de band geregeld worden. Voor de molens is een hydraulische -guillotine- deur gemonteerd die traploos te bedienen is door middel van de 2 dubbelwerkende cilinders. Door deze traploze bediening kan de toevoer van het materiaal perfect geregeld worden. Voor het frezen van de mest beschikt de wagen over twee zware horizontale molen met verwisselbare Hardox beitels. Deze draaien aan een hoog toerental en zorgen ervoor dat het product volledig fijn wordt gemalen voor het op de strooischijven terecht komt. De strooischijven worden net als de molens aangedreven door de aftakas. Naast de schijven zijn aan beide kanten strooikappen voorzien die onafhankelijk van elkaar in hoogte verstelbaar zijn. Hierdoor kan de strooibreedte eenvoudig worden aangepast. Door deze drie functies (snelheid transportband, hydraulische deur en strooikappen) is het eenvoudig om proportioneel in te stellen en het strooibeeld aan te passen aan de omstandigheden en producten. Daarnaast is het ook mogelijk om met deze wagen in volle veld spreiding te werken. Hierdoor dienen er enkel twee snelkoppelingen losgemaakt te worden om de strooikap achteraan te verwijderen.


De losse mengmestverspreider zonder het chassis.


Links: Volle veld verspreider. Rechts: Spuitstuk voor de boomgaard.

Mengmestverspreider
De tank is uitgerust met een vacuümpomp die hydraulisch is aangedreven met de voeding van de tractor. Hierdoor is hij snel te monteren. Het omschakelen tussen zuigen of blazen van de pomp is ook hydraulische bediend via de bedieningskast in de tractor. De wagen beschikt over een zelfreinigende vochtvanger en een olievanger met geluidsdemper. Voor het verspreiden van de mest is er keuze uit verschillende mogelijkheden. Als eerste kan er gekozen worden voor het volle veld spreiden door middel van de exactsproeier met ketsplaat. Voor in de boomgaarden kan er gewerkt worden met spuitstukken links en rechts. Deze zijn door middel van hydraulische afsluiters onafhankelijk van elkaar te bedienen. In de tank is een holte voorzien waar de bijgeleverde zuigslang eenvoudig in past.


De bijpassende kipbak.

Kipbak
In het chassis zitten twee hydraulische telescoopcilinders ingewerkt die kunnen gemonteerd worden op de bijbehorende kipbak. Deze kipbak is uitgerust met neerlaatbare zijschoven en uitneembare dubbele achterdeur met graanschuif. Dit geeft de mogelijkheid om hem te gebruiken als kipwagen en platte wagen. Dit verhoogd de multifunctionaliteit van het product.

Voor meer informatie:
Record Trailers
Daan Versele
Oude Kasteeldreef 1
9990 Maldegem
T: +3250711470Video'sPublicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven