Eddy Kreukniet, Exsa Europe:

"Druivenmarkt is nu heet, maar vervolg is nog troebel"

Tholen - De druivenmarkt is momenteel heet. Voor Braziliaanse druiven worden extreem hoge prijzen gemaakt voor de tijd van het jaar. "Het beperkte aanbod is nu wel in balans met de hoge winkelprijzen, maar dit maakt het tegelijkertijd wel link als straks de Namibische en Zuid-Afrikaanse druiven arriveren. De ervaring van eerdere jaren leert dat als er net wat meer aanvoer is, het wel heel lastig is om de consumptie verder aan te zwengelen. En dat lukt niet met een winkelprijs van 2,99 euro per pond", constateert Eddy Kreukniet van Exsa Europe.


 
Hij is net terug van een bezoek aan de druivenproductiegebieden in Zuid-Afrika en Namibië. "Alle vroege gebieden, zoals Namibië, Orange River en Mpumalanga hebben lichte vertraging opgelopen en die druiven arriveren zeven tot tien dagen later. Maar de gebieden die nu in productie komen hebben voldoende water beschikbaar en daarvan zijn de productievooruitzichten goed. Dat is in het midden- en late seizoen niet het geval. In Trawal, Piketberg, Paarl en de Hex-rivier is echt een tekort aan water. Hierdoor zal de beschikbaarheid een stuk lager zijn en de verwachte gemiddelde maatvoering in het seizoen een stuk kleiner zijn."
 
"Ook onder onze telers zijn er bij die 15-20% minder productie hebben. Sommige telers nemen maatregelen door bijvoorbeeld hun waterquotum te besteden aan de betere, nieuwe rassen en een bepaald gedeelte van hun farm te laten schieten. Verder zijn er telers die op het laatste moment zijn gaan investeren in het slaan van bronnen, maar dat is naast een dure ook een risicovolle aangelegenheid", vervolgt Eddy. "Dit jaar verwachten we van een aantal nieuwe rassen, zoals Sweet Sapphire, Sweet Globe en Sweet Celebration wel een hogere productie, al wordt die deels weer afgeremd door de waterproblemen."


 
Exsa Europe verwacht de eerste aankomsten vanuit zowel Namibië als Zuid-Afrika op 29 november. "Tot die tijd moeten onze Braziliaanse vrienden de boel redden. Zij hebben prijstechnisch een prima seizoen achter de rug, al waren die hogere prijzen ook nodig om hun gemiddelde prijzen te halen door de lagere producties. Het Europese seizoen is inmiddels zo goed als klaar. Er zijn nog wat rode en blauwe druiven op de markt, maar dat volume mag eigenlijk geen grote naam hebben."

Voor meer informatie:
Eddy Kreukniet
Exsa Europe
Tel: +31 88 735 0003
Mob: +31 620 25 78 11
info@exsaeurope.com
www.exsaeurope.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven