Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe tomaten met meer antioxidanten

Onderzoekers van de Universiteit van Hong Kong (HKU) en het Institut de Biologie Moléculaire des Plantes (CNRS) in Frankrijk hebben samen een manier gevonden om tegelijkertijd het gehalte vitamine E in tomaten te verzesvoudigen en die van het provitamine A en lycopeen te verdubbelen.


(van links) Dr. Wang Mingfu, professor Chye Mee-len en Dr. Liao Pan tonen proefbuizen met carotenoïde-extracten van S359A-tomaten en de controlepartij.

Tabel 1 toont een overzicht van de componenten die de onderzoeksgroep wist te verbeteren en het percentage waarmee het gehalte steeg, in het geval van vitamine E met maar liefst 494%.


Tabel 1 Toename van provitamine A, lycopeen, vitamine E, squaleen en fytosterolen in S359A-getransformeerde tomaten in vergelijking met de controletomaten.

Hoewel er geen verschillen waren in het uiterlijk en de grootte van de getransformeerde tomaten, stegen de totale carotenoïden inclusief provitamine A en lycopeen significant met respectievelijk 169% en 111%, wat duidelijk te zien is aan een diepere kleur van carotenoïde-extracten in S359A-tomaten ten opzichte van de controlegroep (Figuur 1). Verder was er ook een hogere antioxidantenwerking van 89,5-96,5% (Figuur 2). 



Figuur 1 Carotenoïde-extracten van S359A-tomaten (rechts) hebben een diepere kleur en bevatten meer carotenoïden (provitamine A en lycopeen) dan die van de controlepartij (links). S359A-1 en S359A-2 vertegenwoordigen twee onafhankelijke S359A-tomatenlijnen met dezelfde resultaten.


Figuur 2 Toont de verhoogde antioxidantenwerking van de getransformeerde S359A tomaten ten opzicht van de controlegroep. S359A-1 en S359A-2 vertegenwoordigen twee onafhankelijke S359A-tomatenlijnen. 

Onderzoeksleider Professor Chye Mee-len: "Het verhogen van gezondheidsbevorderende componenten in gewassen is een belangrijk onderzoeksgebied dat aansluit bij de ambities van Dr Wilson en mevrouw Amelia Wong inzake de toepassing van plantenbiotechnologie voor een duurzame toekomst. Een grotere hoeveelheid gezonde componenten in voedselgewassen zou een meerwaarde bieden in groenten en fruit voor mensen, vee- en visvoer." Dr. Wang Mingfu:" Extracten met verrijkte fytosterolen, vitamine E en carotenoïden kunnen worden gebruikt bij de productie van anti-verouderingscrème en zonnebrandlotion. Deze verbindingen hebben een hoge ontstekingsremmende en antioxidantenwerking."


Er waren geen verschillen in het uiterlijk en de grootte van de getransformeerde tomaten.

Het onderzoek is gefinancierd door het Wilson and Amelia Wong Endowment Fund, de Research Grants Council of Hong Kong en het Innovation Technology Fund van de Innovation Technology Commission en werd recent gepubliceerd in het Plant Biotechnology Journal: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/pbi.12828/full. 

Het onderzoeksteam bestaat uit hoofdonderzoeker Chye Mee-len, Wilson en Amelia Wong, professor in plantenbiotechnologie van de School of Biological Sciences aan de HKU, haar twee HKU collega's Dr Liao Pan en Dr. Wang Mingfu, en professor Thomas J Bach van het Institut de Biologie Moléculaire des Plantes, Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) in Straatsburg, Frankrijk.


Professor Chye Mee-len (links) en Dr Liao Pan

Bron: The University of Hong Kong
Publicatiedatum: