Britten noteren laagste aardappelprijs in drie jaar

Aan aardappeltelers wordt gevraagd om de data te bespreken, nu de prijzen voor aardappelen momenteel 95 pond (107 euro) per ton lager zijn dan vorig jaar.

De afdeling 'Potatoes' van de Britse Boerenbond zal op de beurs British Potato 2017 (22 en 23 november, te Harrogate) de Potato Data Centre (PDC) presenteren. Deze tool, waarmee telers en leveranciers gegevens over prijs, variƫteiten, beplante oppervlakte, de marktsector en de opbrengst kunnen vergelijken, zal beschikbaar zijn bij de stand van de Britse Boerenbond op dit populaire evenement.

Het PDC komt net op het moment dat de aardappelprijzen het laagste punt in drie jaar bereiken. Dit is het gevolg van een toename van 4% van het beplante areaal in combinatie met een naar verwachting bovengemiddelde oogst.Rob Clayton, directeur van de afdeling Potatoes: "Het goede nieuws is dat naarmate telers en retailers nauwer blijven samenwerken, een hoger percentage telers op contractbasis aardappelen leveren tegen een vooraf afgesproken prijs. Dus voor veel hoge oogsten worden er vooraf contracten gesloten. "De BP2017 die later deze maand plaatsvindt is een belangrijk evenement waar alle partijen in de gelegenheid zijn om onderlinge relaties verder uit te bouwen."

De gegevens in het PDC zijn samengesteld uit de teruggaveformulieren voor de jaarlijkse heffingen, gecombineerd met wekelijkse prijsinformatie van telers en retailers. Dit alles wordt verzameld door een speciaal daarvoor uitgebreid team. De toegang tot de informatie die is vastgelegd op de teruggaveformulieren, maakt dat de Britse Boerenbond de exclusieve mogelijkheid heeft om deze gratis service aan te bieden.

Clayton: "De informatie wordt gepresenteerd in vergelijkende en interactieve grafieken. Gebruikers zullen in staat zijn om die gegevens over variƫteiten en marktsector die voor hen relevant zijn op te halen en ze vervolgens te vergelijken met die van voorgaande seizoenen. Op die manier kunnen ze eventuele trends achterhalen. Dit is echte een onmisbare tool voor zowel de telers als de hele supply chain."

Michael Welham, van Strutt and Park Farms: "Ons bedrijf gebruikt de markt- en prijsinformatie van de Britse Boerenbond al enkele jaren. Hun toegang tot gegevens uit de branche en hun onafhankelijke positie maakt de informatie die ze leveren volstrekt objectief."

De Britse Boerenbond zal eind november cijfers over de oogst publiceren wanneer de oogst in Schotland en Yorkshire voltooid is. Clayton: "Tegen BP2017 zullen we een goed beeld hebben van de marktomstandigheden voor deze oogst en we nodigen iedereen uit om de gegevens te komen bekijken en de marktsituatie te bespreken. En natuurlijk om te komen kijken wat wij hen met ons team kunnen bieden."

Voor meer informatie:
Jimmy Phillips
AHDB Potatoes
Tel: +44 024 7647 8933

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven