Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wereldwijde handel in tropisch fruit piekt

De wereldwijde handel in avocado's, mango's, ananassen en papaja's zal in 2017 een nieuwe piek bereiken, hoewel klimaatverandering de teelt van tropisch fruit in veel gebieden bedreigt, zei het Voedselagentschap van de Verenigde Naties (FAO) donderdag.

De export van deze vier belangrijke tropische vruchten is sneller gegroeid dan die van alle andere internationaal verhandelde voedselproducten doordat consumenten in de Verenigde Staten, Europa en nu ook delen van Azië een voorliefde hebben ontwikkeld voor dit fruit. Fruit, dat in ontwikkelingslanden nog steeds hoofdzakelijk wordt geteeld als lokale voedingsbron.

Stijgende inkomens en veronderstelde voordelen voor de gezondheid stimuleren de vraag naar 'superfruit', die nu tot de duurste voedingsmiddelen behoren. Dit schreef de FAO in een tweejaarlijks rapport over de mondiale voedselmarkt.

In 2017 zullen producenten zoals Mexico, Costa Rica en India circa 7 miljoen ton exporteren (5,2 procent meer dan vorig jaar), met een wereldwijde exportwaarde van ongeveer 10 miljard dollar (8,6 mld euro).

"De algemene handelsvooruitzichten zouden nog beter zijn geweest, ware het niet dat de weersomstandigheden in de belangrijkste exportlanden ongunstig waren," schreef FAO-analiste Sabine Altendorf in het rapport. In de afgelopen twee jaar hebben droogtes de mango-oogsten beïnvloed in Azië, Zuid-Amerika en Afrika, die van papaja's in sommige delen van Zuid-Amerika en die van avocado's in zuidelijk Afrika. Orkanen troffen de Dominicaanse Republiek, tot nu toe de op één na grootste avocado-producent ter wereld, waardoor de FAO verwacht dat er, vergeleken met 2016, een daling van 35 procent zal zijn in de oogst van dit jaar.

De Mexicaanse avocadobranche, die al onzekerheid kende vanwege de nieuwe handelsovereenkomsten met de Verenigde Staten, werd verder getroffen door slecht weer. De productiegroei van deze grootste producent ter wereld zal dit jaar naar verwachting dalen tot 1 procent, tegen een gemiddelde jaarlijkse groei van 5,5 procent tussen 2007 en 2016.

"De dreiging van klimaatverandering en de bijbehorende extreme weersomstandigheden hangt zwaar over deze branche, zeker gezien het feit dat de tropische zones extreem kwetsbaar zijn," aldus Altendorf.

Het grootste deel van het wereldwijd geteelde tropische fruit is afkomstig van kwekerijen die minder dan vijf hectare beslaan. Slechts 5 procent van wat wordt geteeld wordt geëxporteerd; het grootste deel is een cruciale bron van lokaal geproduceerd voedsel en lokaal gegenereerde inkomsten.

Maar volgens de FAO zullen de verschuivingen in de consumptie van het fruit -naarmate mensen rijker worden- het verhandelde aandeel waarschijnlijk vergroten. Zeker als er meer vrije handel is, betere toegang tot de markt en technologische verbeteringen die leiden tot lagere prijzen en een bredere distributie.

Rijke consumenten in China zijn vooral geïnteresseerd in de trendy en exclusieve kanten van tropisch fruit. Dit heeft ertoe geleid dat de vraag naar ananas nu groter is dan de eigen Chinese productie, en de import van avocado's groeit sinds 2013 jaarlijks met circa 124 procent. Dit jaar gaat het om 44.000 ton.

In verleiding gebracht door de hoge marktprijzen begonnen Chinese telers met het verbouwen van steeds meer avocado's voor binnenlandse consumptie, aldus de FAO. De eerste oogst op de nieuwe plantages is gepland in het najaar van 2017.

Bron: reuters.com
Publicatiedatum: