Ad van der Staaij, Savasun:

"Blokkades van wegen eerste nadelige effect onafhankelijkheidsstrijd Catalonië"

Tholen - De onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië is woensdag vernietigd. Dat heeft het Spaanse Constitutionele Hof woensdag bekendgemaakt. In verschillende Catalaanse steden gingen woensdag duizenden demonstranten de straten op om hun ontevredenheid te uiten over de situatie. Voor Ad van der Staaij van Savasun, die 30 jaar terug het ouderlijk bedrijf verliet om vollegrondsgroenten te gaan telen in de Catalaanse provincie Tarragona, was het ook de eerste keer dat hij effecten zag van de politieke onrust. "Fanatiekelingen hadden met vrachtwagens de weg geblokkeerd waardoor onze auto's vier uur stil hebben gestaan. Dat schoot natuurlijk niet op, want dan staat alles stil. Dat gebeurt allemaal onaangekondigd, zodat de politie het niet kan voorkomen."

Verder is de onafhankelijkheidsstrijd in Tarragona volgens Ad niet een al te hot item. "Je hebt voor- en tegenstanders, maar hier valt het allemaal nog wel mee. De heftige protesten vinden vooral in Barcelona plaats. Het zijn vooral de oude Catalanen die fanatiek zijn. Bij de jeugd speelt dat allemaal niet zo, al staan ze bij een opstandje natuurlijk vooraan." Persoonlijk heeft de teler liever dat alles bij het oude blijft. "Ik denk dat ze het beste bij Spanje kunnen blijven. Als Catalonië alleen verder zou gaan, moet je nog maar weer zien welke wetten je voor je kiezen krijgt. Maar ik verwacht dat de onafhankelijkheidsverklaring niet doorgaat. Het zou namelijk heel wat voeten in aarde hebben. Vanuit dit gebied is er dan niet zoveel export, maar Catalonië heeft wel een groot achterland en de hele Spaanse industrie is hier gevestigd. Het zal echt niet zomaar een aparte staat worden."


Ad van der Staaij

In Tarragona teelt Savasun onder meer bloemkool, spinazie, (krul)andijvie, lollo rosso, lollo bionda, eikenbladsla (groen en rood), Chinese kool, venkel, boerenkool, selderij (voor de snijderij), peterselie (krul en blad), kroten, romanesco, groene bloemkool, bosuien, winter- en voorjaarsprei, bleekselderij, (wit en groen), tuinbonen, doperwten, aardappelen en spitskool. In de zomermaanden wordt het personeel ingezet voor de teelt van appelen en peren. "Komende week gaan de laatste appelen en peren weg en verder is het vollegrondsgroentenseizoen weer opgestart. We zijn deze week gestart met het leveren aan de snijderijen en zijn ook nog steeds aan het planten."

Voor meer informatie:
Ad van der Staay
Savasun S.A.
Finca Mas Damia S/N
43311 Vilanova Déscornalbou
Spanje
T +34 9 77 83 74 32
F +34 9 77 83 70 94
bianca@savasun.es
www.savasun.es

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven