GGO appelen nu ook in Amerikaanse supers

Arctic appelen zullen de komende weken hun debuut maken in supermarkten in de hele Verenigde Staten. Het bedrijf achter het ras, Okanagan Specialty Fruits, zal deze appel als gesneden product op de markt te brengen omdat het ras na het snijden niet verkleurt. Het bedrijf hoopt dat consumenten voor het nieuwe Arctic appelassortiment zullen kiezen.

De appelen zijn het geesteskind van Neal Carter, hoofd van Okanagan Specialty Fruits. Carter kwam halverwege de negentiger jaren via zijn werk als bio-ingenieur in contact met een onderzoek van CISRO, de Australische overheidsinstelling voor wetenschappelijk onderzoek, voor het verbeteren van aardappelen door middel van een gen tegen bruin worden. "Als appelteler was ik mij uiteraard bewust van het feit dat de appelconsumptie al decennia lang daalt terwijl er onder de bevolking steeds meer overgewicht voorkomt. Ik meende dat ik de appelconsumptie een boost zou kunnen geven door appelen op dezelfde manier te benaderen en een aantrekkelijke appel te ontwikkelen die na het snijden zijn kleur behoudt zonder dat hiervoor conserveermiddelen nodig zijn."
 
Minder appelafval
Carter vertelt de appel door deze kleine genetische aanpassing eveneens voor een aanzienlijke vermindering van voedselverspilling kan zorgen. "Bijna de helft van alle appelen eindigt bij het afval, voornamelijk vanwege oppervlakkige beschadigingen," vervolgt hij. "Het heeft ons vele jaren van onderzoek en beoordelingen door regelgevende instanties gekost om op dit punt te belanden. We zijn blij nu mee te kunnen delen dat Arctic appel inmiddels één van de best onderzochte voedingsproducten op aarde is. Regelgevende instanties waaronder de USDA en FDA zijn het erover eens dat de appel net zo smakelijk en gezond is als haar conventionele tegenhanger."

Beschikbare rassen
Het aantrekkelijk van appelen is dat er zoveel verschillende rassen op de markt zijn, die allemaal hun eigen karakteristieke smaak en textuur hebben. De Arctic appelen zullen ook in verschillende rassen beschikbaar zijn. Golden komt als eerste op de markt, maar zal weldra gevolgd worden door Granny Smith en Fuji. In eerste instantie zullen de appelschijfjes in zakjes van 284 gram verkocht worden die zich bij uitstek lenen om als snack mee genomen te worden. 

"Arctic Golden is het eerste ras dat niet verkleurt dat voor de consument beschikbaar komt," vertelt Carter. "In 2017 zijn de appelen nog uitsluitend in meeneemverpakking te koop. De appelschijfjes benadrukken de unieke eigenschappen van ons product, die de consument de kans bieden van een gemakkelijk en smaakvol product te genieten waar geen conserveermiddelen aan toegevoegd zijn. De komende jaren zullen we naar verwachting nog meer rassen op de markt brengen die niet verkleuren, waaronder Granny Smith in 2018, kort daarna gevolgd door Fuji."


Retailklanten kunnen als eersten inkopen
Hoewel Arctic appelen veel potentie in de foodservice-sector hebben, richt Okanagan Specialty Fruits zich in eerste instantie op de retailmarkt. "We willen consumenten de kans geven appelen om bij retailers te kopen die niet bruin kleuren en we zijn benieuwd in hoeverre deze gebruiksvriendelijke gezonde snack bij zal dragen aan een vermindering van de voedselverspilling," legt Carter uit. "Eerder dit jaar is er in zes Amerikaanse steden een consumentenonderzoek gedaan, waarbij het winkelend publiek de kans kreeg om de Arctic appelen zelf te testen. We waren blij te horen dat 95% van hen tevreden of zelfs zeer tevreden was over onze Goldens en 92% gaf aan de appelen te kopen zodra ze in lokale supers verkrijgbaar zijn. Ook de foodservicessector zal veel voordeel hebben van onze niet verkleurende appel dus als onze volumes gegroeid zijn dan zullen we ons ook op deze branche richten."

Carter vertelt dat de Arctic appelen vanaf deze week hun marktdebuut maken. "De aanvoer is dit jaar nog beperkt maar er worden meer bomen aangeplant waardoor de beschikbaarheid in Noord-Amerika de komende jaren fors toe zal nemen. We laten het aan de individuele retailers over hoe zij hun klanten informeren over de verkooppunten waar onze appelen te koop zijn. Alle producten dragen het Arctic logo."Goede vooruitzichten voor de markt
Okanagan Specialty Fruits is zeer optimistisch over de vooruitzichten voor het nieuwe appelras. Het bedrijf wil de consument informeren over de wetenschap achter Arctic appelen en uitnodigen mee te denken over de andere rassen die in de toekomst aan het Arctic-assortiment kunnen worden toegevoegd. 

"Momenteel richten we ons op het ontwikkelen van nog meer appelrassen die niet verkleuren en nieuwe appelproducten," vervolgt Carter. "Andere groenten en fruitsoorten kunnen ook profiteren van deze unieke anti-verbruinings eigenschap maar ons onderzoek op dit gebied staat nog in de kinderschoenen."

"We willen mensen laten zien hoe enthousiast wij zijn over de voordelen van deze appelen. We weten dat veel mensen ook geïnteresseerd zijn in de wetenschap achter ons product. We zullen dan ook transparant blijven over de teelt en de voordelen die biotechnologie zowel telers als consumenten te bieden heeft. Biotechnologie maakt het mogelijk om de aantrekkelijkheid van producten te verhogen en tegelijk de voedselverspilling in de hele toeleveringsketen te reduceren. Daarnaast kan het bijdragen aan een vermindering van het gebruik van water, gewasbeschermingsmiddelen en de algehele productiekosten terwijl de productiviteit stijgt."

Voor meer informatie:
Denise Everett 
Okanagan Specialty Fruits
Tel: 250-404-0101

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven