Denise Braga, Euroconte

Braziliaans seizoen paarse vijgen weldra van start

"Ons vijgenseizoen gaat over ongeveer een week van start en zal tot augustus duren. Het weer is altijd de grootste uitdaging, met name in een tropisch klimaat. Dit jaar hadden we in augustus en september een tekort aan neerslag waardoor ons seizoen wat vertraging heeft opgelopen. Desondanks zijn we zeer optimistisch over het aankomende seizoen. De kwaliteit van de vijgen is goed en we hebben hard aan gewerkt aan het verkrijgen van een zeer hoge brix. Daarnaast verwachten we dit seizoen grotere volumes te oogsten," vertelt Denise Braga van het Braziliaanse bedrijf Euroconte. Ze legt uit dat in Brazilië de paarse vijg wordt geteeld. "Dit ras wijkt af van andere vijgenrassen omdat het goed aangepast is aan de specifieke omstandigheden in het zuidoosten van Brazilië. Hier wordt de groei sterk beïnvloed door het Amazoneregenwoud en een fenomeen dat bekend staat als 'flying rivers'. Dit zijn een soort onzichtbare rivieren van waterdamp." Denise voegt er aan toe dat het ook nuttig is om andere rassen te testen die bijvoorbeeld beter bestand zijn tegen droogte omdat water in de wereldwijde tuinbouwsector een steeds schaarser goed is geworden. "Europa is onze belangrijkste exportmarkt maar we exporteren ook naar het Midden-Oosten en Canada. De vijgen worden per luchtvracht verzonden en aan iedere stap in het logistieke proces besteden we de grootste zorg om te kunnen garanderen dat de vijgen hun bestemming in optimale conditie bereiken. We exporteren al ruim 25 jaar vijgen en we hebben in de loop der jaren een strenge checklist ontwikkeld die ons in staat stelt om de gehele logistieke keten goed te laten verlopen, vanaf de plantages tot aan de faciliteiten van de importeurs. De binnenlandse markt voor vijgen is in Brazilië enorm. Dankzij de vele telers is ook de aanvoer groot. Euroconte levert niet aan de lokale markt maar bedient uitsluitend internationale markten," legt Denise uit. Braziliaanse vijgen hebben alleen concurrentie van Israël en Peru omdat het Turkse vijgenseizoen tegenovergesteld is aan dat van Brazilië, en veelal van augustus tot november duurt. "Het is bij aanvang van het seizoen moeilijk te zeggen wat het effect van de concurrentie op de markt zal zijn. Er zijn veel factoren die van invloed zijn op de de prestaties van onze concurrenten en die gevolgen voor ons hebben." Ze vervolgt door te vertellen dat de markt in de loop der jaren niet veel is veranderd. "Er is nu eenmaal concurrentie en daarom kijkt Euroconte naar de toekomst om nog hogere doelstellingen te kunnen bereiken, haar standaarden te verhogen en landbouwpraktijken te verbeteren om aan de hoogste eisen van de markten die het bedrijf bedient te kunnen beantwoorden."

In 2015 publiceerde UNECE een herziene versie van e UNECE standaard van 2014 waarin opgenomen is dat de aanwezigheid van zichtbare substanties op AGF niet toegestaan is. Deze regel geldt voor alle verse groenten en fruit en niet alleen voor vijgen. Sindsdien wordt voor de teelt van de Braziliaanse vijgen die voor de export bestemd zijn geen kopersulfaat meer gebruikt. Dit heeft een enorme verandering teweeg gebracht in de werkwijze van telers die voor de exportmarkt telen. Afgezien van het feit dat telers en werknemers zich aan deze verandering aan moesten passen, hadden de bomen zelf ook tijd nodig om eraan te wennen. In het begin merkten we dat deze maatregel van zijn weerslag had op de opbrengsten van de bomen. We verwachten dat we dit stadium inmiddels te boven zijn."

Denise vertelt tot slot dat de bedrijven van Euroconte de laatste jaren zijn omgeschakeld naar biologische methoden en hiermee heeft de producent het hoogst haalbare niveau van duurzaamheid kunnen realiseren. "Dit is een continu proces. Als GlobalGAP-gecertificeerde vijgenproducent werken wij voortdurend aan verbeteringen omdat dit onderdeel vormt van het GlobalGAP managementsysteem, wat een geweldig instrument is. We kijken uit naar het seizoen 2017-2018."

Voor meer informatie:
Denise Braga
Euroconte
Tel: +55 11 5092 4490
www.batia.com.br/EN/

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven