Honduras: Overstromingen brengen bananenplantages ernstige schade toe

De oliepalm- en bananensector heeft verliezen geleden van ongeveer 240 miljoen lempiras (8,76 mln euro) door de overstromingen van de plantages in de Sula-vallei. Dit meldde de directeur van het belangrijkste bedrijf in dat gebied, Hector Castro.

In alleen de bananensector ging er al zo'n 45 hectare verloren, wat een economisch verlies is van honderdduizend dozen fruit met een waarde van circa 6 miljoen dollar (5,2 mln euro), aldus Castro. Hij voegde hieraan toe dat het hierbij gaat om intensieve teelt waarin veel geld omgaat, zowel tijdens de teelt als bij de export.

Verder werd ook nog 1.500 hectare aan oliepalmen -voornamelijk 1 tot 3 jaar oude planten- getroffen door de overstromingen. "De planten staan onder water en omdat ze niet kunnen ademen, gaan ze dood," aldus Castro. "De overstromingen duren al een hele week. De telers kunnen de plantages niet op. We hebben nog geen 20.000 ton kunnen oogsten en we zullen plantages blijven verliezen zolang het water zo hoog blijft staan."

Volgens de autoriteiten heeft de bananensector een verlies geleden van 80 miljoen lempiras (2,92 mln euro), de oliepalmsector nog eens 90 miljoen (3,29 mln euro), en de verliezen voor wat betreft de oogst bedragen bijna 70 miljoen lempiras (2,56 mln euro). Opgeteld komt dit neer op een verlies van circa 240 miljoen lempiras (8,76 mln euro) voor beide sectoren.

"Zelfs orkaan Mitch heeft in 1998 de locaties die momenteel getroffen zijn niet onder water gezet," aldus Hector Castro. Hij hoopt dat de overheid de schade aan de infrastructuur zal herstellen en dat de banken zich flexibel zullen opstellen wat betreft betalingstermijnen, nieuwe financiering en het bijstellen van schulden.

Volgens de Centrale Bank van Honduras zijn bananen de belangrijkste bron van deviezen in de landbouwsector en zal naar verwachting de 509 miljoen dollar (437 mln euro) die in 2016 werd bereikt, overtroffen worden.
De oliepalm staat op de tweede plaats. in 2016 leverde de palmolie-export naar Nederland, Duitsland en El Salvador 329,5 miljoen dollar (283 mln euro) op.


Bron: latribuna.hn

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven