Siciliaanse teler kijkt terug op prima seizoen met pitloze druiven

"Het zijn tegenwoordig vooral de markten in Noord-Europa die bepalen welke rassen wij moeten telen om concurrerend te blijven," vertelt Angelo Brunetti, een succesvolle Siciliaanse teler die geïnvesteerd heeft in innovatieve druivenrassen.


Links Gianni Raniolo (voorzitter van "Consorzio Uva di Mazzarrone Igp") en rechts Angelo Brunetti (mede-eigenaar van "Casa di Grazia").

"Samen met mijn echtgenote Grazia ben ik de eigenaar van Casa di Grazia. We hebben dit bedrijf eind tachtiger jaren van de vorige eeuw opgericht omdat we een passie voor de fruitteelt hadden en omdat er in Gela dringend behoefte was aan nieuwe initiatieven voor de sociaal-economische ontwikkeling van de regio. Om deze reden zijn wij ons gaan richten op rassendiversificatie en hebben wij druiven-, perziken- en abrikozenrassen geselecteerd die aantrekkelijk zijn voor de belangrijkste markten."

Het bedrijf beschikt momenteel over een areaal van ongeveer 200 hectare, waarvan er op 140 druiven geteeld worden. 12 hectare zijn bestemd voor de teelt van perziken en abrikozen en op het overige deel worden andere gewassen geteeld. Het bedrijf teelt de rassen Victoria en Palieri (70 hectare) en de pitloze rassen Sugraone, Arra 29, 13, 11. 


Victoria, een vroeg ras waarmee het druivenseizoen van start gaat 

"Dankzij de sterke vraag op welvarende markten, heb ik innovatieve entingen geïntroduceerd die op de middellange termijn zullen zorgen voor een omzetstijging van 30%. Ik heb het hier over rassen als Millenium, Same Royal en Flame."

Brunetti heeft dit seizoen in totaal 1.500 ton druiven vermarkt en vertelt dat hij ook tevreden was over de prijzen. 

"Ik maak 's ochtends graag een wandeling door de druivenplantages om wat frisse lucht in te ademen voor de werkdag begint. Ik vind het dan prettig een praatje te maken met onze medewerkers en na te denken over de planning."


Palieri druiven

"Deze regio is bij uitstek geschikt voor de teelt van vroege rassen. "We hebben geen concurrentie bij aanvang van ons seizoen, behalve van Egypte maar dat is alleen voor de pitloze rassen. We hebben een prima Victoria-seizoen achter de rug. Half mei lagen de prijzen rond de €2,20 per kilo en in juli rond de €1,50. Pitloze rassen deden het ook goed met prijzen van €2,30 per kilo bij de start van het seizoen en €1,00 per kilo in oktober."

Naast de Noord-Europese markt exporteert Casa di Grazia ook naar verre bestemmingen zoals Arabische markten en Zuid-Amerika (Brazilië en Ecuador in het bijzonder) waar de Siciliaanse druiven erg in de smaak vallen. Onlangs heeft het bedrijf twee nieuwe merken geïntroduceerd: Beatrice voor rode en Brunetti voor witte rassen.

Volgend jaar zullen de perziken- en abrikozenboomgaarden eveneens productief worden. Buiten dat het bedrijf hiermee zijn aanbod kan diversifiëren, kan het op deze manier ook zijn seizoen verlengen. De Maia Cot abrikozen worden begin april al geplukt. De teler heeft ook gekozen voor een vroeg perzikenras: Filomena. 

Contact:
Azienda Agricola Casa di Grazia

Zona Ind.le 2° Strada C/da Brucazzi
93012 Gela (CL) ITALY
Tel.: +39 0 933 924448
Fax: +39 0933 91 94 65
Email: info@casadigrazia.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven