Donderdag 23 november in Dronten

Aeres Hogeschool Dronten organiseert kennismiddag aardappelen

De vraag naar (verwerkte) aardappelen neemt wereldwijd toe. De ruimte in Nederland is echter beperkt: ruim 30 procent van het akkerbouwareaal bestaat al uit aardappelen. Daarnaast zijn er nog tal van andere ontwikkelingen die invloed hebben op de teelt van aardappelen. Denk aan de toename van aardappelmoeheid en het toelatingsbeleid van gewasbeschermingsmiddelen. Aeres Hogeschool Dronten organiseert daarom een kennismiddag om te bekijken hoeveel ruimte er is voor de aardappel in Nederland.

Het thema 'Ruimte voor de aardappel' zal tijdens deze middag op donderdag 23 november 2017 worden belicht door sprekers uit het bedrijfsleven en van Aeres Hogeschool Dronten. Tevens worden er workshops gehouden met medewerking van studenten Tuin- en akkerbouw van Aeres Hogeschool Dronten.

Locatie: 
Aeres Hogeschool Dronten, De Drieslag 2, Dronten

Programma:
 • 13.00 uur Inloop
 • 13.30 uur Welkom door dagvoorzitter dhr. W. Oosterhoff
 • 13.40 uur Presentaties 'Ruimte voor de Aardappel': 
 1. Dhr. P. Kooman, lector Aardappelketen en Sectorinnovatie – Aeres Hogeschool. "Voor hoeveel aardappelen hebben we ruimte in Nederland? De fritesindustrie in Noordwest Europa groeit erg hard, ook de vraag naar pootgoed neemt eerder toe dan af. De bouwplannen in de akkerbouw zijn erg intensief en de hoeveelheid akkerbouwgrond in Nederland neemt jaarlijks af. Waar in Nederland en in het bouwplan is er nog ruimte voor een verantwoorde aardappelproductie?"
 2. Dhr. A. Schirring, Global manager Aardappelen, Groeten en Fruit - Bayer Crop Science. "Wat voor invloed hebben de ontwikkelingen binnen het toelatingsbeleid voor gewasbeschermingsmiddelen op de productie van fritesgeschikte aardappelen in Nederland?"
 3. Dhr. J. Bakker, sectorveredelaar Retail fresh – HZPC. "Ontwikkelingen binnen de veredeling en kansen voor de teelt van aardappelen."

14.45 uur Discussie
15.00 uur Pauze
15.30 uur Workshops onder begeleiding van Tuin- en Akkerbouw studenten en docenten. Thema's die onder andere aan bod komen:
 • Precisielandbouw & kansen voor de teelt van aardappelen
 • Bewaarkwaliteit frietaardappelen voor de lange bewaring
 • Invloed kwaliteit Mozart pootgoed op de consumptieteelt
 • Invloed bewaaromstandigheden op kiemkracht bij diverse rassen
 • Teelt van pootaardappelen in Kenia
 • Effect van hoge gehaltes CO2 in bewaring op de opkomst van pootgoed
16.15 uur Plenaire nabespreking
16.30 uur Netwerkborrel
 
Aanmelden voor deze bijeenkomst via:

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven