Klaus Umbach brengt Duitsland aan de gojibessen

De gojibes is in heel Duitsland bekend als geneeskrachtig fruit, dat vooral uit China geïmporteerd wordt. Er zijn echter sinds enkele jaren ook Duitse telers zoals Klaus Umbach uit Heilbronn, Baden-Württemberg. Hij begon in 2010 als goji-pionier met de teelt van verschillende rassen op een areaal van bijna één hectare. Momenteel levert hij niet alleen aan zijn eigen drie boerderijwinkels groenten en fruit, maar ook aan groothandelaren, de retail en gastronomiebedrijven in heel Duitsland. "Vooral bij de groothandel is de vraag zeer groot."

Het verhaal achter Klaus Umbach is dat van een succesvolle ondernemer, die al vroeg het potentieel in zijn huidige topproduct zag. De eigenaar van een Bioland-tuinderij was reeds voordat hij zelf met de teelt begon wegens gezondheidsredenen geïnteresseerd in het traditionele Chinese medicijn. De tuinder wist van de universele levensenergie c.q. blokkadeoplossing die de gojibes wordt toegeschreven, maar ook van het hoge vitaminegehalte van de bes. 


Het bedrijf in vier foto's: eigenaar Klaus Umbach (linksboven), de verpakte gojibessen (rechtsboven) en het teeltgebied (links- en rechtsonder)

Duitse gojibessen
Samen met een bevriend teler begon de teelt op één hectare. Edeka was de hoofdafnemer, echter waren de meeste rassen niet teeltwaardig en na drie jaar werd alles gerooid en herplant met de eigen selectie 'Turgidus'. 

Na zo'n teleurstelling zouden de meesten de bessen hun rug toekeren. Maar Klaus Umbach niet, hij zag het fiasco enkel als een uitdaging. De unieke smaak van de bessen was voor Klaus de reden om alleen met het Turgidius-ras – destijds slechts drie procent van zijn totale areaal – verder te gaan. "De teelt van dit ras is weliswaar lastiger, maar de vrucht is zoeter van smaak, resistenter tegen meeldauw en galmijt, kan vroeger geoogst worden en bevat meer inhoudsstoffen dan welk ander ras dan ook. Daar komt ook nog bij dat dit ras nauwelijks woekert."


De gojibessen uit eigen teelt hebben een sterke rode kleur

Heropstanding
Ondanks zijn negatieve eerste ervaringen bleef de tuinder altijd overtuigd van het potentieel van de gojibes. Nu is het succes er. Inmiddels is er veel vraag naar 'de Duitse biologische gojibes' binnen de handel. Bovendien verkoopt Klaus zijn producten ook direct door middel van drie boerderijwinkels en een webshop. "Daarnaast leveren we ook nog zowel groenten alsook verse bessen aan bio-groothandelaren."

De bessenprijzen liggen tussen de 5 en 7 euro per bekertje van 30 gram. De oogst van 2017 is in oktober ten einde gegaan.

Verdere informatie:
Gärtnerei Umbach
Klaus Umbach
Klinge 2 - Staufenberger Weg
74074 Heilbronn
Telefoon: +49 07131 58960-0 
Telefoon (privé): +49 07131 58960-13 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven