El Niño treft Peruaanse druivenexport

Verse druiven zijn één van Peru's belangrijkste agrarische exportproducten. Hoewel de sector het de laatste tijd moeilijk heeft gehad, zal deze weer herstellen omdat er een grotere oogst verwacht wordt, ondanks de exportdaling van 10% als gevolg van weerfenomeen El Niño. 

De zware neerslag en onbestendige temperaturen die El Niño in 2017 in Peru heeft veroorzaakt, hebben dit seizoen voor een verlate oogst gezorgd. Hierdoor is er in maart en april een overlap met het seizoen van buurland Chili ontstaan. Deze grote aanvoer heeft de prijzen vervolgens omlaag gedreven. 

Toch zal de Peruaanse druivenproductie in 2017 stijgen. In reactie op de sterke vraag zijn er nieuwe plantages aangeplant die nu productief worden en ook in eerder aangelegde plantages is de oogst groter dankzij druivenranken die nu hun volledige productiepotentieel bereiken. 


De druiventeelt is vooral geconcentreerd in de regio's Ica (41%) en Piura (22%). Het totale druivenareaal wordt op 28.000 hectare geraamd. FAS Lima raamt de productie dit jaar (oktober 2017- september 2018) op 638.000 ton. 

De sector wordt nog steeds door het ras Red Globe gedomineerd. Red Globe blijft populair op de groeiende Chinese markt. Toch schakelen telers ook vaker over naar premium rassen om andere markten te kunnen bedienen. Er worden weel twintig verschillende rassen geteeld om tegemoet te kunnen komen aan de veranderende voorkeuren van de internationale markt. Pitloze Crimson, Flame, Surgeon en Thompson zijn wereldwijd gezien de populairste rassen.

Handel
FAS Lima raamt de export in 2017 op 380.000 ton. Dit is zo'n 10% lager dan de sector had verwacht en het gevolg van de extreme neerslag. De Verenigde Staten zijn de belangrijkste exportmarkt, gevolgd door Nederland en China. 

Druiven zijn een belangrijk agrarisch exportproduct voor Peru en in 2016 bereikte de export een waarde van €568 miljoen. De prijsvolatiliteit als gevolg van de internationale concurrentie en onvoorspelbare weersomstandigheden moeten echter beter gemonitord worden. Als tweede grootste druivenexporteur naar de Amerikaanse markt is de ontwikkeling van de kiloprijs een belangrijke standaard om aan te houden.

Afzet
FAS Lima verwacht dat de binnenlandse afzet in 2017 zo'n 250.000 ton zal bedragen. Dit is een daling ten opzichte van 2016 en kan worden toegeschreven aan de sterke exportvraag waardoor de aanvoer naar de binnenlandse markt kleiner is. De lokale druivenmarkt wordt door telers als secondaire markt beschouwd omdat de prijzen er beduidend lager zijn dan op de internationale markt. 

Witte Italiaanse druiven blijven de binnenlandse markt domineren. De piscosector neemt ook veel druiven af. Het Ministerie van Productie schat dat de Piscoproductie in Peru in 2017 in totaal 11 miljoen liter zal bedragen. Chili en de Verenigde Staten zijn de grootste verbruikers van deze Peruaanse sterke drank. 90% van de Piscoproductie vindt plaats in Lima en Ica. 


Voor meer informatie: gain.fas.usda.gov

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven