Onderzoekers vrezen nieuwe aardappelplaag via pootgoed

Onderzoekers achten het waarschijnlijk dat de aardappelsector in Uganda zal worden getroffen door een nieuwe plaag die mogelijk tot grote verliezen zal leiden. 

Wetenschappers van de National Agricultural Research Organisation denken dat de plaag vanuit Kenia het land binnen is gekomen maar zij kunnen dit vermoeden nog niet bevestigen. Telers wordt dan ook afgeraden aardappelen en pootgoed uit Kenia te importeren. Vooral telers in het oosten van Uganda importeren hun pootaardappelen vaak uit Kenia.

Het gaat om aardappelcysteaaltjes (PCN), ook wel bekend onder de naam globodera pallida, een plaag die door de Wereld Voedsel- en Landbouworganisatie aan quarantaine is onderworpen. Volgens de Wereld Voedsel- en Landbouworganisatie is Uganda op Kenia en Rwanda na de grootste aardappelproducent in Oost-Afrika. Tussen 2010 en 2014 groeide het areaal voor aardappelen in Uganda van 36.000 naar 39.000 hectare.

Gedurende dezelfde periode steeg de aardappelproductie van 167.000 naar 181.000 ton. Zowel het areaal als de productie van aardappelen groeide het sterkt van alle knolgewassen in het land, waaronder cassave en zoete aardappelen. Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven