90% Britse jongeren gooit groenten en fruit weg

Het Verenigd Koninkrijk iseen land van verspillers: drie op vier mensen gooit elke week versproducten weg.En verrassend genoeg zijn jongeren (tussen de 18 en 24) de ergste overtreders. uit onderzoek blijkt dat 92% ervan toegeeft dat ze regelmatig voedsel weggooien. Over het algemeen zei 83% van de ondervraagden dat ze groenten en fruit weggooien omdat de producten niet worden geconsumeerd voordat ze bedorven zijn. Het onderzoek, gehouden in opdracht van het Britse voedseltechnologie-bedrijf It's Fresh!, toont aan dat meer dan de helft van ons (51%) zich schuldig voelt als we groenten of fruit op deze manier verspillen. Voor vrouwen geldt dit iets meer dan voor mannen (54% tegenover 47%). De tweede meest voorkomende reactie is ergernis: iets meer dan twee op de vijf mensen (44%) die zeggen dat ze groenten of fruit weggooien, voelt deze emotie.

Sommige delen van Groot-Brittannië verspillen meer voedsel dan andere. Uit dezelfde studie bleek dat Londen de meest spilzuchtige regio van het Verenigd Koninkrijk is met 28% van de inwoners die meer dan 10% weggooien van de groenten en fruit die ze elke week kopen. Londen wordt op de voet gevolgd door het Noordoosten, Yorkshire & Humberside en de West Midlands, waar bijna een kwart van de bewoners (24%) meer dan 10% van de versproducten die ze elke week kopen weggooien. Aan de andere kant van het spectrum vinden we Wales, waar 59% van de mensen minder dan 10% van de groenten en fruit wekelijks weggooien, gevolgd door het Zuidwesten, waar 56% van de inwoners minder dan 10% van hun wekelijkse versproducten weggooien.

Een andere conclusie die uit het onderzoek naar voren kwam is dat bijna de helft van de respondenten niet de mogelijkheid heeft om versproducten op de juiste manier af te voeren en ze daarom bij het gewone afval doen. Twee op de vijf deelnemers (42%) zeiden dat waar zij wonen, GFT-afval wordt verwerkt met het gewone afval. Waar GFT apart wordt opgehaald, neemt het aantal mensen dat versproducten weggooit af. In Wales zei 94% van de ondervraagden dat de gemeente een GFT-bak verstrekt. En dit is ook de regio waar het minste voedsel wordt verspild. Daarentegen heeft in het Noordoosten slechts 13% van de mensen zo'n bak, terwijl dit juist een van de meest spilzuchtige regio's is.
 
Simon Lee, mede-oprichter van It's Fresh!: "Het onderzoek laat duidelijk zien dat mensen zich schuldig en gefrustreerd voelden als ze gedwongen zijn om voedsel weg te gooien. En dit gebeurt dus voornamelijk doordat het voedsel niet op tijd wordt geconsumeerd. Daarbij is veel van dit afval echt onnodig. Vers voedsel kan en moet langer houdbaar blijven en er moet meer met technologie gedaan worden om dit te realiseren. Technologie zoals die van ons biedt kansen om deze enorme verspilling tegen te gaan. Door voedsel weg te gooien, gaat alle energie verloren die erin is gestoken om het product bij de consument te krijgen. Er moet echt meer worden gedaan om de mensen te helpen om minder weg te gooien. Het zou voor iedereen beter zijn wanneer we alles zouden consumeren wat we kochten," aldus Lee.

Mensen uit de midden- en bovenklasse gooien wekelijks meer groenten en fruit weg dan mensen uit de lagere klassen (79% tegenover 71%). Ergernis rondom deze verspilling komt het meest voor bij mensen uit de laatstgenoemde klassen (49% tegenover 40%). It's Fresh!, dat enquĂȘtebureau Populus inhuurde om dit onderzoek uit te voeren, heeft als doel de verspilling van versproducten in het Verenigd Koninkrijk te verminderen. Het bedrijf heeft een onopvallend plat filter ontwikkeld dat in staat is om de ethyleen te absorberen die door sommige groenten en fruit wordt afgegeven tijdens de rijping. Dit unieke filter kan de houdbaarheid van versproducten met tot wel vier dagen verlengen. De groen-witte filters, die steeds vaker aan verpakkingen van versproducten worden toegevoegd, worden gebruikt om de rijping te vertragen tijdens het transport, in de winkel en vooral bij de consument thuis, waardoor de consument meer tijd krijgt om van deze producten te genieten. Diverse Britse supermarkten -waaronder Morrisons, Waitrose en M&S- hebben allemaal deze technologie in gebruik genomen om de houdbaarheid en de versheid van producten te verbeteren. In de VS gebruiken Walmart en Albertsons Safeway de technologie ook en in Frankrijk geldt dit voor Carrefour.

Meer informatie:itsfresh.comPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven