Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goed Chileense blauwe bessenseizoen voor de deur

"Naar verwachting zal het volume blauwe bessen dit seizoen iets kleiner zijn dan dat van vorig jaar," laat Andres Armstrong weten, voorzitter van het Chilean Blueberry Committee. "Eén van de redenen hiervoor is dat de oogst vorig seizoen erg groot was en voor het eerst de 100.000 ton overschreden werd."

Hij vertelt verder dat de vooruitzichten voor het seizoen goed zijn. "De prijzen voor diepvriesfruit, die vorig jaar erg laag waren, hebben zich hersteld. Een deel van ons volume zal dan ook voor deze markt bestemd zijn. Hij voegt er aan toe dat er ook rassenvernieuwing plaatsvindt met rassen die kwalitatief beter zijn en hogere opbrengsten geven.


Andres Armstrong vorige week tijdens de PMA in New Orleans

Een andere oorzaak van het moeilijke seizoen van vorig jaar was het feit dat het seizoen erg vroeg begon. "Hierdoor zijn er problemen op de markt ontstaan omdat retailers fruit ontvingen in een periode waarin zij dit niet gewend waren," legt Andres uit. Het weer was dit jaar echter veel gunstiger voor de bessen. Het seizoen begint dit jaar iets later maar we verwachten desondanks een normale oogst."

"Als Blueberry Committee zetten we ons in om de markt te ontwikkelen," vervolgt Andres. "De dynamiek in deze sector is zeker aan het veranderen." Andres schrijft dit toe aan de nieuwe spelers op de markt. 

Hij legt uit dat lange tijd alleen de Verenigde Staten en Canada op het noordelijk halfrond en Chili op het zuidelijk halfrond blauwe bessen teelden. Tussen de seizoenen van beide herkomstgebieden was er nauwelijks fruit op de markt. "Nu zie je de volumes uit landen als Marokko, Peru, Mexico en Zuid-Afrika groeien," legt Andres uit. "Deze landen richten zich op de periodes wanneer er minder aanvoer is maar soms concurreren ze ook met Chili en dat zal met het jaar erger worden."

"In de toekomst zullen we dus met grotere concurrentie te maken krijgen," vervolgt hij. "Dit is de nieuwe realiteit. Er is grotere concurrentie maar het feit dat er in periodes waar voorheen geen blauwe bessen beschikbaar waren nu wel product op de markt is, heeft ook pluspunten. De jaarronde beschikbaarheid van tegenwoordig zal de markt verder helpen ontwikkelen."

Andres vertelt dat de blauwebessenteelt de laatste jaren de snelstgroeiende sector in Chili is en de sector blijft groeien. "Zelfs een volwassen markt, zoals de Verenigde Staten, biedt nog groeikansen," legt Andres uit. "De Europese vraag, uit onder meer Frankrijk, neemt toe maar Azië blijft veruit de snelstgroeiende markt. In landen als China, Taiwan en Zuid-Korea is de belangstelling voor blauwe bessen groot."

"Deze markten zijn echter wel veeleisender als het aankomt op de houdbaarheid. "Men zal dus moeten kiezen voor specifieke rassen. Het marktaandeel van Azië in de Chileense blauwebessenexport is 12% en vorig seizoen bedroeg de export 13.000 ton. 

Andres legt uit dat het Chilean Blueberry Committiee voortdurend werkt aan ontwikkeling en marketing. "Voor de promotie, één van onze aandachtsgebieden van dit jaar, zijn we de samenwerking met lokale koks aangegaan. Zij zullen Chileense blauwe bessen verwerken in recepten en nieuwe toepassingen voor het fruit bedenken."

"We bekijken ook de mogelijkheden voor biologisch geteelde blauwe bessen," legt hij uit. "Het biosegment groeit zeer snel in Chili, met name binnen deze sector. Ongeveer 25% van het blauwebessenareaal in Chili is biologisch gecertificeerd of bevindt zich in het certificeringsproces," aldus Andres. 


Publicatiedatum: