Minder grenscontroles in Europese

Europese Commissie wil Schengenverdrag naar Oost-Europa uitbreiden

De Europese Commissie wil het Verdrag van Schengen zo snel mogelijk in ere herstellen en grenscontroles aan Europese binnengrenzen een halt toe roepen. Ook wil de Commissie het verdrag uitbreiden met Bulgarije, Roemenië en Kroatië, meldt Evofenedex.

Toejuichen
Dit blijkt uit het op 24 oktober gepubliceerde werkprogramma 2018 van de Europese Commissie. Evofenedex juicht de ambitie van de Europese Commissie toe en stelt dat een goed werkend Schengenverdrag van groot belang is voor Nederlandse handels- en productiebedrijven.

Schengen
Nederlandse bedrijven exporteren jaarlijks voor meer dan 300 miljard euro aan goederen naar andere Europese lidstaten. De Nederlandse handel en werkgelegenheid is daarom zeer gebaat bij één Europese (interne) markt.

Zelfstandig
Met het ondertekenen van het Verdrag van Schengen schaften EU-lidstaten in de jaren '80 en '90 grenscontroles aan Europese binnengrenzen af. Sinds 2015 voeren lidstaten steeds vaker zelfstandig grenscontroles in, waarbij het vanuit Brussel werd toegestaan voor onvoorziene omstandigheden voor ten hoogste een half jaar tijdelijk grenscontroles in te voeren.

Positief
Volgens Evofenedex is het positief dat de Commissie Schengen volgend jaar in ere wil herstellen. Voor Nederlandse bedrijven worden daardoor de kosten van transport lager en de voorspelbaarheid van goederenstromen hoger.

Bron: Evofenedex

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven