EU en Zuid-Amerika intensiveren onderhandelingen handelsakkoord

De EU en de Mercosur-landen intensiveren de onderhandelingen over een handelsakkoord. De Europese commissie laat weten dat tijdens de veertiende onderhandelingsronde, eerder deze maand in Brazilië, op tal van onderwerpen voortgang is geboekt. Evofenedex laat weten het positief te vinden dat de volgende onderhandelingsronde begin november plaatsvindt en roept beide kampen op om snel tot een akkoord te komen, zo laten zij weten.

Vrije handel bevorderen
Mercosur, opgericht in 1991, is een economisch samenwerkingsverband waarin de Zuid-Amerikaanse landen Argentinië, Brazilië, Paraguay, Venezuela, Bolivia en Uruguay zich hebben verenigd. Chili, Colombia, Ecuador, Peru, Suriname en Guyana zijn geassocieerde leden. Mexico en Nieuw-Zeeland zijn observerend lid. Het doel van de organisatie is om vrije handel en vrij verkeer van goederen, personen en kapitaal te bevorderen.

Markttoegang
Tijdens de recente onderhandelingen is onder meer onderhandeld over regels van oorsprong, technische handelsbarrières en markttoegang.

Kansen
Volgens Evofenedex zorgt een akkoord voor eenvoudiger handel tussen de EU en de Mercosur-landen, waardoor de Nederlandse export én werkgelegenheid verder kan groeien. Dankzij een handelsakkoord bieden de markten van de Mercosur-landen nog meer kansen voor Nederlandse ondernemers.

De grootste
Brazilië is op dit moment de grootste exportmarkt van Nederland in Zuid-Amerika, goed voor een jaarlijkse export van rond de drie miljard euro aan goederen tegenover een import van zo'n vier miljard euro.

Bron: Evofenedex

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven