Nieuw-Zeelandse appelen verloren door slechte gewasbeschermingsmiddelen

Een slechte partij gewasbeschermingsmiddelen heeft een grote hoeveelheid appelen in Nelson in Nieuw-Zeeland beschadigd en een deel van het fruit zal worden vernietigd in plaats van geƫxporteerd, aldus een teler.
 
Een teler in Nelson zei dat het het middel Mancozeb was dat het probleem veroorzaakte, waardoor talrijke boomgaarden in Nelson en enkele in Hawke's Bay schade opliepen. In zijn eigen boomgaard heeft het middel geresulteerd in een verharde schil bij de appelen, fruit dat te vroeg van de bomen viel en beschadigde bladeren. Dit alles leidde tot een lagere kwaliteit van de appelen, die volgens hem niet aan exportnormen voldoet.

De directeur van New Zealand Apples and Pears, Alan Pollard, zei dat de branche zojuist een onderzoek naar het probleem is gestart. "We zijn ons ervan bewust dat er een probleem is ontstaan, vooral in Nelson. Het lijkt erop dat er in de vroege stadia van de vruchtontwikkeling een spray is aangebracht. Die schijnt wat schade te hebben veroorzaakt aan de groeiende vruchten. We hebben het product laten terugroepen, wat de eerste stap is. We zijn nu nog aan het evalueren wat de omvang van het probleem is."
 
Pollard zei dat hij niet wist hoeveel boomgaarden er zijn getroffen, maar bij diegene die getroffen zijn, is niet al het fruit noodzakelijkerwijs afgeschreven. Misschien dat er nog wat kan worden gered. "Hopelijk hebben niet alle vruchten aan de boom ervan te lijden en kunnen we nog wat redden."
 
New Zealand Apples and Pears meldde dat het met de leverancier van het product in gesprek was om te zien welk proces deze had gebruikt. Pollard zei dat het te vroeg was om te weten of de leverancier van de chemicaliƫn aansprakelijk zou worden gesteld voor de schade aan de gewassen. "We proberen te begrijpen wat er is gebeurd en waarom. En zodra we dat weten, zullen we beter in staat zijn om te zien wat er gebeurt."
 
Bron: radionz.co.nz

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven