Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse start-up haakt in op trend lactogefermenteerde groenten

De Franse start-up La Note Bio haakt in op de trend voor gefermenteerde producten met zijn lijn kant-en-klare lactogefermenteerde, ongepasteuriseerde groenten, maar vermarkt deze groenten bewust niet als 'zuurkool'. 

"We bereiden onze producten op ambachtelijke wijze en onze zuurkoolfabriek kan bogen op een jarenlange ervaring," liet mede-oprichter Acky Biard vorige week tijdens de NatExpo in Parijs aan FoodNavigator weten. 

"We wilden deze methode gebruiken voor andere groenten en deze anders kruiden zodat mensen ze direct kunnen gebruiken."

La Note Bio werd mede opgericht door Jean-Luc Meyer, van de Franse zuurkoolfabriek Meyer uit het stadje Krautergersheim in de Elzas. Biard was voorheen werkzaam als consultant. De start-up werd in november 2016 opgericht en bracht in januari van dit jaar zijn eerste producten op de markt.

Biard vertelt dat het bedrijf er bewust voor heeft gekozen de benaming 'choucroute' (zuurkool) te vermijden. Deze naam roept bij consumenten namelijk meteen herinneringen op aan gekookte zuurkool met worst, een typisch gerecht uit de Elzas. 

"Mensen eten het product gekookt waardoor de heilzame melkzuurbacteriën vernietigd worden die nu juist een gunstige probiotische werking hebben. Wij willen mensen deze groente opnieuw laten ontdekken."

Van nature gezond 
Met name onder bioconsumenten groeit het bewustzijn omtrent goede bacteriën die belangrijk zijn voor de spijsvertering. Mensen krijgen deze gezonde bacteriën liever via hun voeding binnen dan dat zij hiervoor voedingssupplementen moeten nemen," vervolgt Biard. 

Het assortiment bestaat uit vier ongekruide groenten: wortel, kool, pastinaak en rode kool en drie gekruide varianten: 'Asian' met geroosterde sesamzaadjes en sojasaus, 'Indian' met kurkuma en rozijnen en 'Mistral' met Provençaalse kruiden. Onlangs heeft La Note Bio ook een met groenten gevulde ravioli op de markt gebracht. 

De ongekruide producten bevatten alleen groenten, water en zout. De melkzuurbacteriën ontwikkelen zich van nature gedurende het fermentatieproces, dat ongeveer zes weken in beslag neemt. 

De retailprijzen variëren tussen de €3,40 en €3,70 en de producten zijn momenteel verkrijgbaar bij biowinkels in het oosten van Frankrijk, waaronder Biocoop. 

Biard is er echter van overtuigd dat er nog meer verkooppunten zullen volgen, mede gezien de sterke groei van de Franse biomarkt, die jaarlijks 15% tot 20% groeit.

De Benelux-regio is zeer interessant voor de potentiële export omdat het bedrijf over veel contacten in deze regio beschikt dankzij de zuurkoolexport. 

La Note Bio raadt retailers aan om de lactogefermenteerde groenten gedurende 45 dagen bij 4°C te bewaren. Lactofermentatie is een natuurlijke conserveringsmethode en bij bewaring op 4°C blijft de smaak optimaal behouden.

De volgende stap voor de start-up is het ontwikkelen van meer smaken. Biard wil hierbij graag inspelen op de huidige populariteit van 'kimchi', een Koreaanse variant op gefermenteerde kool. 


Publicatiedatum: