Sterke vraag naar Griekse kiwi's met goede prijzen

Het Griekse kiwiseizoen is dit jaar anders dan anders. Volgens Christina Manossis van het Griekse Zeus Kiwi is er nog geen informatie over de kiwi-oogst bekend. Helaas waren er dit seizoen wat incidenten. Een aantal telers heeft namelijk hun kiwi's eerder geplukt dan gepland vanwege speculaties over hoge kiwiprijzen."

Manossis laat weten dat de telersprijzen voor kiwi's tussen de €0,60 tot €0,80 per kilo liggen, een niet eerder vertoonde hoge prijs. "Met zulke prijzen worden telers aangemoedigd hun kiwi's eerder te plukken dan de door de regering vastgestelde datum van 15 oktober."

Het Griekse Ministerie van Landbouw heeft ingegrepen om de voortijdige pluk van kiwi's met een te lage brix tegen te gaan. De brix was nog niet op het optimale niveau. "De regering heeft sommige telers betrapt op het voortijdig oogsten van kiwi's en het fruit vervolgens vernietigd omdat dit als een onrechtmatige daad wordt beschouwd. Gezien de focus van het Ministerie van Landbouw op deze kwestie verwacht ik dat deze praktijken niet weer voor zullen komen," voegt Manossis er aan toe. 
De huidige wereldwijde vraag naar kiwi's is sterk en dat is al sinds juni vorig seizoen het geval. "De vraag is er nog steeds en hoewel het seizoen nog niet voorbij is, werken we nu al aan de voorbereiding van het nieuwe seizoen. De Aziatische markt is erg interessant dit jaar en dan bedoel ik niet alleen China. Ook op andere, kleinere markten zoals Indonesië, Maleisië, Taiwan, waar we nog geen kiwi's verkopen, en Vietnam is er vraag naar kiwi's."

Manossis voegt er aan toe dat de aantrekkende vraag op de Aziatische markt samen met de lagere kiwiproductie in Italië kan resulteren in een tekort op de markt. Italië is een grote producent met een marktaandeel van zo'n 30% en Griekenland zal deze vraag nog niet kunnen dekken. "We willen ook eerst zeker weten dat de vereisten en prijsverwachtingen gehaald worden. Toch is het een goede tijd voor Zeus Kiwi om de markt te betreden om hier zijn eigen aandeel te veroveren."


Antonis Ioannidis met algemeen directeur Christina Manossis


Hoewel de vraag in de toekomst naar verwachting goed zal zijn, vertelt Manossis dat de prijzen dit seizoen mogelijk een uitdaging zullen vormen. "Ik verwacht enerzijds een grote vraag maar vraag me anderzijds af of de markt dit soort hoge prijzen wel zal accepteren. Dit is te danken aan de hoge kwaliteit van de kiwi's die Zeus Kiwi levert. De prijzen moeten op een acceptabel niveau blijven maar concurrerend genoeg zijn om relevant te blijven op de markt. De prijzen moeten goed zijn en niet veel lager dan die van Italiaanse kiwi's."

"Zo zal India, een markt met een laag rendement, ondanks de sterke vraag naar kiwi nooit tot de hoofdmarkten gaan behoren maar een alternatieve markt blijven. Binnenkort wordt er een tweede merk onder Zeus Kiwi geïntroduceerd voor tweede keus kiwi's. Dit tweede merk zal gericht zijn op geschikte markten voor tweede keus kiwi's, zoals Roemenië. Dit jaar wordt een een oogst van 6.000 ton verwacht, een toename van 700 ton ten opzichte van de 5.300 ton van vorig jaar."

Momenteel werkt Zeus Kiwi aan het aanpassen van zijn sorteer- en opslagsystemen. "Er zullen in plaats van kleine kratten van 20 kilo, grotere kratten gebruikt gaan worden die in Italië populairder zijn dan in Griekenland. De verandering is noodzakelijk om de opslagcapaciteit te verhogen en tegelijkertijd de logistieke kosten te verlagen. De drie jaar durende investering zal in 2019 volledig voltooid zijn."

De vooruitzichten voor Zeus Kiwi zijn goed. "Het is een interessant jaar. Nieuwe golden en groene kiwirassen zijn in ontwikkeling. Er worden plantages met nieuwe rassen aangeplant die na uitgebreid testen mogelijk gepatenteerd zullen worden. Er moet dus nog veel werk worden verricht. Het kan wel drie tot zes jaar duren voordat deze nieuwe rassen op commerciële schaal kunnen worden geteeld."

"Het is een vreemd en ongebruikelijk Europees kiwiseizoen. Er zijn goede kansen voor ons om uit te breiden op nieuwe markten omdat er een tekort is. Het feit dat traditionele markten door Italië gedomineerd worden, kan voor Zeus Kiwi een kans zijn om andere markten te betreden," vertelt Manossis tot slot. Deze situatie biedt Zeus Kiwi een goede gelegenheid om zijn aanwezigheid uit te breiden, de transitie naar een moederbedrijf te maken en veelbelovende nieuwe kiwirassen te ontwikkelen.Voor meer informatie:
Christina Manossis
Zeus Kiwi SA
Tel. +30 2351 053559
Fax. +30 2351 053901
Email: christinam@zeuskiwi.gr
www.zeuskiwi.gr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven