Ah Huat Goh, Daikin

Actieve CA-technologie goed voor alle fruitsoorten

Sinds Ever Fresh, een product voor actieve CA-bewaring, een paar jaar geleden uit de handel genomen werd, maken transporteurs gebruik van passieve CA-technologie om hun AGF over de wereld te kunnen vervoeren. 

Passieve CA kan worden toegepast voor producten zoals avocado's en bananen maar hoe zit het met bijvoorbeeld druiven of zachtfruit? Volgens Ah Huat Goh, algemeen directeur Global Marketing en Service van het Reefer Container Departement van Daikin, werkt hun nieuwe Active CA-systeem goed voor alle fruitsoorten, zelfs die met een lage respiratiegraad. Afgeleid van de technologie die in ziekenhuizen wordt gebruikt voor het toedienen van zuurstof, is de Active CA-techniek van Daikin gebaseerd op vacuüm pressure swing adsorption (VPSA), een actieve luchtsplitsingsmethode waarmee snel een optimale gecontroleerde atmosfeer kan worden gecreëerd. "VPSA maakt gebruik van het minerale adsorbent zeoliet om grote hoeveelheden stikstof uit de lucht te filteren waardoor het zuurstofgehalte snel kan worden verminderd zonder de noodzaak van extra stikstof gasinjecties," legt Goh uit. 

"In tegenstelling tot CA, dat afhankelijk is van de respiratie van het product, produceert de Active CA van Daikin stikstofrijk gas in de koelcontainer door middel van ingebouwde apparatuur waardoor de zuurstofdichtheid snel afneemt. Hierdoor worden de versproducten binnen een dag 'in slaap gesust' waardoor ze langer houdbaar zijn als ze op hun bestemming aankomen. Daarnaast verliest verse AGF vocht door het ademen. Doordat de Active CA het product in slaap brengt, wordt het vochtverlies geminimaliseerd."
In opkomende markten zoals Azië en Afrika zijn de koelketens de laatste vijf tot tien jaar sterk verbeterd. China, de Filipijnen, Thailand en Vietnam hebben hun koelopslag de laatste jaren enorm verbeterd, legt Goh uit. "Voor het transport van bananen en avocado's uit Afrika wordt al gebruik gemaakt van CA, zowel actieve als passieve."

"Naar mijn mening biedt actieve CA-bewaring duidelijke voordelen ten opzichte van passieve oplossingen en ik ben enthousiast over de mogelijkheden die Daikin Active CA te bieden heeft, omdat we de atmosfeer stabiel kunnen houden door voortdurend stikstof te injecteren," legt Goh uit. 

"Deze technologie zal nog betrouwbaarder zijn bij toepassing in treinen waar meer trillingen zijn, waardoor met passieve CA lekkages kunnen ontstaan en gas kan ontsnappen wat schade aan de AGF veroorzaakt. Met een actief CA-systeem kan men altijd een nauwkeurig optimaal niveau behouden. Bij gebruik in combinatie met een data-logger kan men eveneens de gehaltes aan zuurstof en koolstofdioxide zien."

"Tijdens mijn vele jaren in de sector hebben vele transporteurs mij om Active CA gevraagd, dus ik denk dat dit een belangrijke doorbraak voor hen betekent," vertelt Goh tot slot. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven