Schade Irma Amerikaanse avocado-oogst zegen voor Dominicaanse telers

De schade aan de avocado-oogst in Florida als gevolg van orkaan Irma is een zegen voor Dominicaanse avocadotelers. In New York lopen de prijzen voor groenschillige avocado's momenteel op tot wel €34 tot €38 per doos ten opzichte van €22 tot €24 per doos een jaar geleden. Jose Rosa, voorzitter van Cambita Avocado Cluster in de Dominicaanse Republiek, vertelt dat het land aan ongeveer 25% van de huidige vraag kan beantwoorden. "Dit wordt zeker hét jaar van de groene Dominicaanse avocado," aldus Rosa.

Dit compenseert de verliezen die Dominicaanse telers hebben geleden als gevolg van het Amerikaanse importverbod op groene avocado's uit de Dominicaanse Republiek dat van maart 2015 tot januari 2016 duurde en opgelegd werd vanwege een uitbraak van de Mediterrane fruitvlieg. Plantages met groene avocado's in Florida kunnen wel twee jaar uit de markt liggen als ze hersteld moeten worden. Het Amerikaanse Ministerie van landbouw hanteert een marktrichtlijn met betrekking tot de maat, kwaliteit en rijpheid van ruim 60 verschillende groenschillige avocadorassen om de kwaliteit van zowel avocado's uit Florida als geïmporteerde te garanderen. 

In de Dominicaanse Republiek worden 20 van deze rassen geteeld en op 17 oktober jongstleden is de Amerikaanse markt weer opengesteld voor het voornaamste ras dat in de Dominicaanse Republiek geteeld wordt, de Semil 34. Rosa voorspelt dat de markt zal afvlakken en dat de prijzen zich de komende weken zullen stabiliseren op een niveau van €27 tot €29 per doos. Dominicaanse avocadotelers profiteren van telersprijzen van €11 tot €12,78 per doos, terwijl deze normaal gesproken rond de €5,96 tot €6,81 per doos liggen.

De Dominicaanse Republiek is 's werelds op één na grootste avocadoproducent maar komt maar op de veertiende plaats van de grootste exporteurs. Dit bewijst dat de binnenlandse consumptie erg groot is. Groenschillige avocado's zijn goed voor 85% van de Dominicaanse productie en hebben een sterke positie op de Amerikaanse markt. Deze markt bevindt zich met name aan de oostkust waar de meeste inwoners met een Caraïbische achtergrond wonen en 75% van de groene avocado's worden verkocht. De Dominicaanse Republiek heeft een aandeel van 98% in de Amerikaanse import van groene avocado's en bekleedt een monopoliepositie vanaf maart wanneer de aanvoer van avocado's uit Florida ten einde komt. 

Eén voordeel van de Amerikaanse boycot van maart 2015 tot januari 2016 op Dominicaanse groene avocado's was dat exporteurs gedwongen werden naar alternatieve afzetmarkten in Europa te zoeken. Het Amerikaanse Ministerie van Landbouw heeft het Exporta Calidad Program gesubsidieerd dat geïmplementeerd werd door de International Executive Service Corps (IESC) en Dominicaanse telers en verpakkers helpt om een GlobalGAP-certificering te verkrijgen die vereist is voor de export naar Europa waar er een nichemarkt voor dit product bestaat.
Voor meer informatie:
Brian Rudert
IESC Exporta Calidad Program 
Tel: +1 809 262-9848

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven