Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Politie opent anonieme tiplijn

Avocado’s nieuwe dekmantel cocaïnesmokkel

Tholen – Vorig jaar werd in de haven van Rotterdam een recordvolume cocaïne onderschept. Eerder deze maand onderschepte de politie in samenwerking met de Belgische politie 5.300 kilo cocaïne verstopt tussen bananen. "Nederland wordt overspoeld door grote partijen cocaïne," waarschuwt het Team Criminele Inlichtingen van de Nationale Politie. Aangezien fruittransporten een groot risico hebben om gebruikt te worden voor de smokkel roept de politie de sector op de ogen en oren goed open te houden.

Verschillende factoren komen samen waardoor er recordvolumes cocaïne onderschept worden. In 2013 bleef de teller steken op 10.000 kilo cocaïne die in beslag genomen werd in de Rotterdamse haven. Vorig jaar werd maar liefst 13.000 kilo cocaïne in de haven onderschept. "Het speelveld is veranderd, we zien dat er meer spelers op het veld zijn," aldus de politie. "Daarnaast is het een indirect gevolg van de vredesbesprekingen met de FARC." De FARC had de handel in cocaïne vanuit Colombia in handen, maar na de vredesbesprekingen is er een vacuüm ontstaan. Daarnaast beschikte de beweging over grote voorraden, die nu tegen dumpprijzen op de markt gebracht worden. Tot slot zijn de autoriteiten in Latijns-Amerika gestopt met het besproeien van de cocaplantages, waardoor de productie groter is.

Onderwereld en bovenwereld komen samen
De bronlanden van de drugs zijn Peru, Colombia en Bolivia. Omliggende landen als Ecuador, Panama, Costa Rica en Suriname vormen hubs in het transport. De constante stroom fruit, vooral bananen en ananas, vanuit deze landen naar Europa in combinatie met de tijdsdruk op het transport maakt deze lading tot een aantrekkelijke dekmantel voor de criminelen. "We verwachten dat avocado's in de toekomst ook gebruikt zullen worden voor de smokkel," laat de politie weten. "Telers in de binnenlanden van Colombia teelden onder druk van de FARC vaak coca, maar kiezen nu voor avocado's."



"Voor een crimineel doet de deklading er niet toe, daar hoeft hij geen winst op te maken, maar als het lukt om de lading toch door te schuiven, dan houdt hij er nog iets extra aan over. Een crimineel is net een ondernemer die risico's moet nemen." Als de crimineel moet kiezen tussen het laten wegrotten van bijvoorbeeld de bananen waartussen de cocaïne is gesmokkeld of er nog iets aan verdienen door het fruit te verkopen, dan is de keuze snel gemaakt. Daar komen de onderwereld en bovenwereld bij elkaar. Ook vanuit dit perspectief vermoedt de politie dat avocado's in de toekomst gebruikt zullen worden voor de smokkel. Gezien de snel groeiende vraag naar deze exoot is het makkelijk om avocado's in de markt te zetten.

Anonimiteit gegarandeerd
"Een apart importbedrijf opzetten om de smokkel te camoufleren is moeilijk en het kost veel tijd om een naam op te bouwen in de sector," legt het Team Criminele Inlichtingen uit. Dan is het makkelijker om de bovenwereld te gebruiken voor de afzet van het fruit. "Soms worden bonafide bedrijven onder druk gezet om voor iemand een bepaalde vracht te importeren van bepaalde leveranciers. Bedrijven die gedwongen worden om mee te werken willen wij de helpende hand bieden." De Criminele Inlichtingen Eenheid is een luisterend oor waar onder anonimiteit verdachte zaken gemeld kunnen worden.

Ook binnen de sector is het goed om de ogen open te houden. Een transportbedrijf dat in financiële nood verkeerd, maar plotseling een vloot splinternieuwe vrachtwagens koopt. Een groothandelaar die altijd onder de marktprijs verkoopt, maar wel een dure auto rijdt. Een wildvreemde die zonder enige ervaring een importbedrijf voor fruit begint. Het zijn voorbeelden van situaties waarin waarschijnlijk iets niet in de haak is. "Dat soort geluiden horen we graag, ook al is het maar een gevoel. Het kan net het puzzelstukje zijn dat nodig is om een zaak op te bouwen."

De Nationale Politie is onderverdeeld in meerdere eenheden. Iedere eenheid heeft een eigen Team Criminele Inlichtingen (TCI). Het TCI van de Landelijke Eenheid onderscheidt zich van de andere teams door haar uitgebreide internationale netwerk. De dienst is de enige eenheid binnen de politie die volledige anonimiteit kan garanderen. Die anonimiteit wordt door de wet beschermd. Tot op het niveau van de rechtbank worden de bronnen van de TCI beschermd. "We werken altijd vanuit een vrijwillige samenwerking, maar de afscherming moet ook van twee kanten komen. Wij vertellen niet met wie we praten, maar iedereen die met ons praat moet dat ook niet verder vertellen." In de proces verbalen die opgesteld worden door de TCI is niet te herleiden van wie de informatie afkomstig is. "We leveren ook geen bewijs voor een zaak, maar een stukje informatie waarmee de recherche aan de slag kan," legt de eenheid uit. "We verzamelen informatie en verifiëren die. Vervolgens spelen we die informatie in algemene bewoording door aan de recherche, die het bewijs verzamelt."

Speciaal voor tips, vermoedens en informatie uit de AGF-sector heeft Het Team Criminele Inlichtingen van de Landelijke Eenheid de volgende 'tiplijn' geopend: meldpunt4ondernemers@gmail.com