Verzadigde Poolse appelmarkt dwingt tot verdere diversificatie

Anna Litwin van het in de zuidoostelijke regio Grojec gevestigde Blue Haskap vertelt dat de stormen die in het noordelijker gelegen Masovian district volledige bomen hebben ontworteld, in haar regio maar lichte schade hebben aangericht in de vorm van wat afgevallen appelen. Het is een zeer moeilijk seizoen voor de Poolse appelsector. Telers werden dit jaar meerdere malen door extreem weer getroffen. Eerst door de voorjaarsvorst die op twee momenten toesloeg (midden april en begin mei) en vervolgens door hagelstormen, begin deze maand gevolgd door de orkaan Ksawery. 

"We verwachten dat onze eigen oogst dit seizoen 40% tot 50% lager uit zal vallen. Het Poolse Bureau van de Statistiek heeft bekend gemaakt dat de Poolse appelproductie dit jaar 30% lager zal zijn dan in 2016. In een aantal regio's lopen de verliezen echter tot wel 70% op. Gelukkig zijn de prijzen redelijk goed. De prijzen voor industrieappelen liggen rond de €0,26 per kilo en die voor overige appelen rond de €0,52 per kilo," vertelt Anna. 

"We hebben een klein percentage dat kwaliteitsproblemen heeft als gevolg van de vorstperiodes in het voorjaar, hoewel ik denk dat dit niet uitsluitend aan het slechte weer te danken is. Ik ben namelijk van mening dat de meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen die in de Poolse appelsector toegepast worden van slechte kwaliteit zijn. Sommige van onze partners importeren deze producten uit Italië en zij oogsten appelen van veel betere kwaliteit dan telers die hun producten bij lokale leveranciers inkopen."

Blue Haskap teelt traditionele rassen zoals Idared, Champion, Gala, Ligol, Golden Delicious, Jonagold, Red Jonapronce, Gloster, Mutsu en Cortland. Het teelt eveneens een aantal inheemse rassen waaronder Boiken, Malinowka en Antonowka. Het bedrijf is daarnaast van plan om ook de nieuwe rassen Galaval en Lafayette te gaan telen. 

"De appelmarkt wordt steeds krapper en dat is de reden waarom wij overwegen nicheproducten op de markt te brengen. We zijn van plan in de nabije toekomst te starten met de teelt van Galaval en Lafayette maar we willen ook andere Qualival rassen toevoegen," vervolgt Anna. 

Naast producent is Blue Haskap ook importeur en exporteur. Het bedrijf verkoopt zijn appelen in heel Europa. Het is ook in onderhandeling met Indiase en Canadese klanten en hoopt hiermee dit seizoen nog contracten te kunnen sluiten.

"De appelmarkt wordt steeds moeilijker vanwege het wereldwijde lage prijsniveau dat veelal niet dekkend is voor de productiekosten maar ook als gevolg van het tekort aan arbeidskrachten. Deze factoren waren voor ons aanleiding om op zoek te gaan naar nieuwe activiteiten en we hebben onze productie inmiddels gediversifieerd. In 2012 zijn we gestart met de teelt van Haskap bessen. We denken dat deze categorie een enorm potentieel heeft met name omdat het fruit veel toepassingen heeft voor verwerkers en de retail maar ook voor medicinale en biotechnologische doeleinden," legt Anna uit. "We zijn momenteel op zoek naar een investeerder voor het oprichten van een verwerkingsfaciliteit om te kunnen starten met het produceren van onder andere sap, puree, concentraat, jam en gelei. We zijn gevestigd in het hart van de regio Grojec waar tonnen groenten en fruit worden geproduceerd. Wij zijn het eerste Poolse bedrijf dat 100% NFC Haskapsap produceert. We zijn gestart met kleine hoeveelheden om het product te testen maar gezien de grote belangstelling zullen we dit jaar met de reguliere productie starten."


Voor meer informatie:
Anna Litwin
Blue Haskap
Tel: +48 513-648-686
Email: anna@bluehaskap.com
www.bluehaskap.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven