Italië heeft prima blauwebessenseizoen

Noord-Italië kan ondanks een lichte oogstdaling, die in sommige gevallen tot wel 20% bedroeg, terugkijken op een prima blauwebessenseizoen. De kleinere oogst is het gevolg van de hoge temperaturen. De kwaliteit van de blauwe bessen was echter goed en telers waren ook zeer tevreden over de prijzen. 


Alessandro Lucchini van Consorzio Piccoli Frutti, behorend tot het merk Aurorafruit, legt uit dat de droogte niet zozeer problemen opleverde maar de hoge temperaturen wel. "De omstandigheden hebben gelukkig geen gevolgen voor de kwaliteit gehad. Ons product is vijf maanden verkrijgbaar, van juni tot half oktober en we telen zowel vroege als late rassen," vertelt Lucchini. 

Hij voegt er aan toe dat er in juni vooral geëxporteerd werd (60%) terwijl vanaf juli Italiaanse retailers de grootste volumes afnamen. "De prijzen waren het hele seizoen goed wat mede te danken is aan het feit dat er geen overlap was met Duitse en Poolse blauwe bessen. 

In 2017 vermarktte het Consorzio Piccoli Frutti 350 ton blauwe bessen, bijna uitsluitend in bakjes van 125 gram. Het consortium levert ook verpakkingen van 250 gram en shakers met 80 of 10 gram. De meeste telers zijn gevestigd in de provincies Verona en Trentino. 

Gilberto Molari is gespecialiseerd in zachtfruit. Hij vertelt dat Duke het populairste ras is (80%). Dit is een vroeg en zeer productief ras met goede smaakeigenschappen. Vroege rassen zijn erg in trek omdat zij bessen produceren voor het seizoen van de Aziatische fruitvlieg aanbreekt. 

Tot slot heeft een teler, die anoniem wil blijven, laten weten dat er in Italië nog te vaak import blauwe bessen (Poolse) onterecht geëtiketteerd en verkocht worden als Italiaanse. "Een paar eenvoudige testen op residuen zouden al volstaan om dit aan het licht te brengen, aangezien Polen het gebruik van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen toestaat die in Italië verboden zijn. Ook zouden rekeningen gecheckt kunnen worden. Daarnaast moet men zijn gezonde verstand gebruiken. Als een product tegen een derde van de prijs op de markt komt dan die van Italiaanse blauwe bessen dan Is het natuurlijk goed mogelijk dat het product afkomstig is uit een Oost-Europees land, waar de productiekosten erg laag zijn."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven