Corné van de Klundert, Origin Fruit Direct:

"Watertekort Westkaap zal negatieve impact hebben op beschikbaarheid druiven"

Tholen - Het einde van het Europese druivenseizoen is momenteel in zicht. "Het ziet er naar uit dat het Europese seizoen eerder afgelopen is dan velen hebben verwacht", vertelt Corné van de Klundert van Origin Fruit Direct. De importeur heeft inmiddels een start gemaakt met het overzeese druivenseizoen met de eerste aankomsten van de Braziliaanse druiven, later deze week aangevuld met de eerste Red Globes uit Peru."Het Braziliaanse druivenseizoen ziet er zowel qua volumes als kwaliteit positief uit. We ontvangen vanuit Brazilië variëteiten als Sugraone, Sweet Globe en Sugar Crisp, maar ook steeds meer nieuwe variëteiten als de Arra 15. De komende weken zullen de volumes verder toenemen", vertelt Corné. "De Peruaanse aanvoer wordt de komende weken gecomplementeerd met rode en witte pitloze druiven. De aanvoer uit met name het noorden van Peru is behoorlijk wat lager, als gevolg van de overstromingen eerder dit jaar. Het is spannend hoe dit zich verder ontwikkelt, want momenteel zien de volumes er niet best uit."

"Momenteel proberen we het prijsniveau voor de punnets rond de 17/17,50 euro te houden en ik verwacht dat als het Europese seizoen ten einde is, dat de prijs wellicht nog wat omhoog kan. Voor november en december voorzien we een heel aardige druivenmarkt. Voor het vroege deel van het seizoen vanuit de Orange River en Namibië zien de oogst en kwaliteit er vooralsnog goed uit, al kan er nog het één en ander gebeuren", vervolgt Corné.Voor het laatste deel van het seizoen zijn die verwachtingen een stuk minder. "Het watertekort in de Westkaap gaat een behoorlijk negatieve impact hebben op de beschikbaarheid van de druiven. Daarbij zal ook de maatvoering in veel gevallen niet geschikt zijn", verwacht Corné. Hij verklaart de weersextremen door het wereldwijde El Niño-effect, maar volgens hem is niet aan te geven of deze situatie structureel wordt. "In het noorden van Chili hebben we bijvoorbeeld vier jaar geleden een droogteperiode gehad, waaraan zelfs telers ten onder zijn gegaan, maar daar heeft de teelt zich de laatste jaren weer helemaal hersteld."

"De afgelopen tien dagen heeft het in Nashik (India) ontzettend geregend. De verwachting is dat deze regen vooral effect zullen hebben op de eerste oogst, die begin februari in Europa arriveert. In totaliteit zal dit echter niet al te veel impact hebben op de grote volumes", besluit Corné.Voor meer informatie:
Corne van de Klundert
Origin Fruit Direct
Tel: +31 (0)88 244 93 08
corne@originfruitdirect.nl
www.originfruitdirect.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven