Ethiopische munt gedevalueerd met 15%

De centrale bank van Ethiopië verminderde dinsdag de waarde van de Ethiopische birr met 15 procent. Dit is de eerste keer in zeven jaar dat Ethiopië stappen onderneemt om de achterblijvende export te stimuleren.

De birr had op maandag volgens de Nationale Bank van Ethiopië een gewogen gemiddelde van 23,41 vergeleken met de dollar. Nu zal dat 26,92 zijn.

"De waardevermindering is bedoeld om de export, die de laatste vijf jaar niet gegroeid is vanwege de hoge waarde van de birr vergeleken met andere grote valuta, te ondersteunen," vertelde Yohannes Ayalew, vicegouverneur van de bank, tijdens een nieuwsconferentie in de hoofdstad Addis Abeba.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank hebben er beiden herhaaldelijk op aangedrongen dat Ethiopië moest overwegen om de waarde van hun geldeenheid te verlagen voor de export aangezien hun export vooral bestaat uit onverwerkte producten en ze lagere prijzen nodig hebben om een concurrent te kunnen zijn.

De totale exportopbrengst van Ethiopië heeft de laatste jaren niet de beoogde resultaten kunnen bereiken vanwege de zwakke grondstofprijzen. Addis Abeba verdiende 2,9 miljard dollar (2,4 miljard euro) in het fiscale jaar van 2017-2018 terwijl het doel 4 miljard dollar (3,4 miljard euro) was.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven