Costa Rica: Ananasteelt maakt grond niet onvruchtbaar

Om de levensvatbaarheid van de grond die vroeger werd gebruikt voor het telen van ananas te testen, begon het bedrijf Upala Agrícola, dat verse druiven teelt en exporteert, een gewasrotatieproject op een veld dat meer dan 17 jaar gebruikt werd voor de teelt van ananas. Het project is uitgevoerd op een vlakte van één hectare dat toebehoort aan een bedrijf waarop tegenwoordig traditionele gewassen zoals maniok, maïs, ayotte en papaja worden verbouwd.


Alfredo Volio en David Meneses

Ingenieur Norman Mora, de regionale manager van het Ministerie van Agricultuur en Vee (MAG) en David Meneses, coördinator van het Nationale Ananasprogramma van MAG bezochten de agrarische vlakte waar Upala Agrícola op werkt op 24 oktober 2016. Mora en Meneses analyseerden het land en gaven advies aan de technische service-manager en productiemanager van Upala Agrícola om meer uit het project te halen, zoals het bepalen van het uitgangspunt van het experiment en begonnen ze met het testen op natuurkundige, scheikundige, fytosanitaire, microbiologische overblijfselen en overblijfselen van microfauna en gewassen.

In de eerste fase van dit project werden de monsters die werden genomen naar de LAMBDA-laboratoria en het Milieuvervuiling Onderzoekscentrum (CICA) van de Universiteit van Costa Rica (UCR) gestuurd om de aanwezigheid of afwezigheid van agrochemische overblijfselen in een vlakte waar bijna twintig jaar lang ananassen werden geteeld te bestuderen.

De LAMBDA-laboratoria vonden geen resten van onkruidverdelger of insectenverdelger. CICA analyseert gevonden resten van sommige producten die worden gebruikt in de agricultuur, zowel bij ananassen als andere gewassen die eerder werden verbouwd op het land van de boerderij, zoals wortels en knollen: "Het resultaat van de testen die het CICA uitvoerde bevestigen dat, ondanks dat er wat resten van onkruidverdelger en insectenverdelger werden gevonden, die hoeveelheid zo klein is dat het geen bedreiging vormt voor de kwaliteit van de grond, de gewassen die er worden geteeld of de mensen die de fruit en groenten die van dit land komen consumeren," zei de technische service-manager van Upala Agrícola.


Cucurbita argyrosperma

Volgens cijfers van het FAO zou ongeveer een derde van de wereldwijde voedselproductie verloren gaan als boeren geen chemicaliën gebruikten om ongedierte, plantenziekten en onkruid tegen te gaan. De directeur van Upala Agrícola zei dat hun ananasteelt toch aan strenge voorschriften moet voldoen: "Wat betreft bestrijdingsmiddelen voor de ananasteelt hebben wij binnen ons bedrijf veel regels. We werken binnen de voorschriften en we hebben het gebruik van producten zoals bromacil en paraquat uitgesloten in ons bedrijf. We gebruiken voornamelijk milieuvriendelijke producten."

Hoewel het regenseizoen dit jaar al in mei begon, werd een vlakte van 4.000 vierkante meter beplant met maïs en 2.000 vierkante meter met pompoen. In juni werd elke kavel beplant met maniok en papaja op kavels van elk 2.000 vierkante meter. Zoals verwacht hebben deze gewassen geen last van waar het land vroeger voor werd gebruikt. In tegendeel, de ontwikkeling van de gewassen is optimaal en bewijst dat de grond die gebruikt werd voor de teelt van ananassen niet onvruchtbaar is geworden, maar dat de ananasteelt juist kan samengaan met andere agrarische activiteiten.
 
De maïsoogst begon eind juli en de de oogst van het graan in de eerste week van augustus. Hernán Garcia zei dat de papaja-oogst naar verwachting begint in de laatste week van januari 2018 en die van maniok in april, zodat net als met graan en aardappelen de werknemers en hun families deze producten mee kunnen nemen naar huis.


Maniok en maïs

David Meneses, coördinator van het Nationale Ananasprogramma, was tijdens een bezoek aan de vlakte op 28 augustus 2017 tevreden toen hij de fenologische staat van elk product controleerde. Meneses vindt dat de vier gewassen op optimale wijze gegroeid zijn, wat betekent dat andere agrarische producten kunnen worden geteeld op grond die zo lang alleen maar werd gebruikt voor het telen van ananassen.

Hernán García zei dat deze agrarische vlakte toont dat de verslechtering van grond na de teelt van een gewas zoals de ananas maar een fabeltje is: "Het land wordt niet onvruchtbaar. In tegendeel, dit land zal nog generaties lang worden gebruikt voor de agricultuur en is geschikt voor andere voedselalternatieven die zich aan kunnen passen aan de grond en de klimaatomstandigheden van het Upala-gebied.

De directeur van het agrarische bedrijf wees er ook op dat Upala Agrícola dankzij de uitmuntende resultaten van dit agrarische experiment door zal gaan met het oogsten van seizoensgebonden gewassen in dit deel van hun grond. Zo wil hij er voor het eind van dit jaar bonen gaan planten.

Meer informatie:
Jessie Acuña
Upala Agrícola
Tel:. +506 2480-0174

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven