Poolse appeltelers gaan moeilijk seizoen tegemoet

Als Poolse appeltelers het ergens over eens zijn, dan is het wel dat zij een moeilijk seizoen voor de boeg hebben. Hagel, vorst en arbeidsproblemen dwingen velen om na te denken over de manieren waarop zij dit jaar tot een goed einde kunnen brengen. 


Klik hier voor de foto's van het recente bezoek aan Bialski Owoc.

"Vrijwel alle appeltelers hebben op de één of andere manier schade geleden als gevolg van de weersomstandigheden. We kennen telers slechts 20 kilometer hier vandaan die getroffen zijn door een hagelbui van ruim een halfuur met hagelstenen zo groot als euromunten. Dit soort weersextemen hebben er al toe geleid dat de appelprijzen nu al verdubbeld zijn ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Sommige telers hebben er voor gekozen hun appelen op te slaan tot de Kerstdagen, wat het voor ons moeilijk maakt om de contracten die we met retailers hebben na te komen," vertelt Marcin Świątek van Bialski Owoc.Poolse handelaren ondervinden net als vele anderen in Europa druk vanuit de retail voor lage prijzen. Marcin vertelt dat hij niet begrijpt hoe producenten die akkoord gaan met zulke lage prijzen nog winst kunnen maken. 

"We hebben geen grote winstmarges in de appelsector. Er zijn hoge kosten nodig om de boel draaiende te houden. We moeten onze werknemers betalen maar hebben ook te maken met jaarlijkse kosten voor machines, waar soms onverwachte tegenvallers tussen zitten. Het is daarom echt funest dat sommige telers zulke lage prijzen van retailers accepteren omdat zij niet over de juiste opslagfaciliteiten beschikken en zodoende meteen moeten verkopen, waardoor ze het prijsniveau voor de hele sector laag houden," licht Marcin toe. Marcin vertelt dat het belangrijk is dat het stereotype imago van de Poolse appel op de Europese markt doorbroken wordt.


"Veel Poolse telers hebben de kwaliteit van hun appelen de laatste tien jaar verbeterd zodat deze vergelijkbaar is met die van fruit uit concurrerende landen, zoals Italië. Daarnaast hebben maar weinig Poolse appelen een BGA-predicaat, zoals bijvoorbeeld bij appelen uit Zuid-Tirol het geval is. Hoe hoog de kwaliteit van onze appelen ook is, we kunnen weinig veranderen aan het idee dat Poolse appelen goedkoop zijn."

Klik hier voor meer foto's van ons recente bezoek aan Bialski Owoc.

Voor meer informatie:
Marcin Świątek
Bialski Owoc Sp. z o.o.
Tel: +48 533-205-500
Email: m.swiatek@bialskiowoc.com
www.bialskiowoc.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven