Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wetenschappers willen superbes ontwikkelen

In Nieuw-Zeeland willen wetenschappers blauwe bessen gaan kruisen met bosbessen om zo een nieuwe gezonde fruitsoort te ontwikkelen.

Gedurende dit €3 miljoen kostende project dat geleid wordt door Plant and Food Research zal het potentieel van deze nieuwe fruitsoort worden onderzocht. Bosbessen groeien in Noord-Europa en hebben donkerrood vruchtvlees dat rijk is aan anthocyaan, de stof waaraan blauwe bessen hun kenmerkende blauwe schil danken en die heilzaam is voor de menselijke gezondheid. Hoewel de schil maar 10% van de vrucht vormt, bevat hij wel de grootste voedingswaarde. Bosbessen zijn echter ongeschikt voor de commerciële productie omdat ze moeilijk te telen en zeer gevoelig voor kneuzingen tijdens pluk en transport zijn. Het nieuwe onderzoeksprogramma, dat mede gesteund wordt door het Endeavour Fund van de overheid, zal een hybride ontwikkelen die geschikt is voor de omstandigheden in Nieuw-Zeeland. Naar verwachting zal deze nieuwe bes op dezelfde manier geteeld worden als traditionele blauwe bessen maar zoetere vruchten geven met gekleurd vruchtvlees, zoals dat van bosbessen, dat hoge concentraties anthocyanen bevat. 
Publicatiedatum: