Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer buitenlandse investeringen in Spaanse voedingssector

Er wordt door buitenlandse fondsen en bedrijven steeds meer geïnvesteerd in de Spaanse voedingsmiddelensector, inclusief retail. De waarde hiervan is in de afgelopen vijf jaar opgelopen tot meer dan €3,75 miljard. Volgens financieel deskundigen J.A. Zarzalejos van PwC en E. Domínguez van Deloitte zijn hier een aantal redenen voor, waaronder het feit dat "Spaanse voedingsmiddelen- en retailers voorop lopen in productiviteit en innovatie".

De grootste transactiegolf schijnt tussen 2014 en 2016 te hebben plaatsgevonden terwijl ook in 2017 de teller al op €370 miljoen staat, grotendeels dankzij een transactie tussen supermarktketen Dia en de Russische magnaat Mikhail Friedman.

In 2015 vonden er diverse interessante transacties plaats in de retail: Sheikh Al Thani investeerde 1 miljard euro voor 12,5% van El Corte Inglés, dat zich voor 15% aan voedingsmiddelen wijdt. En Chinese Bright Food kocht de meer dan 600 winkels van het 90 jaar geleden opgerichte Miquel Alimentación voor 250 miljoen euro.

Buitenlandse investeerders interesseren zich verder ook voor bijvoorbeeld de sectoren wijn en olijfolie. Zo kocht de Filipijnse groep Emperador het bedrijf Garvey, wereldleider in brandewijnproductie. En werd het Britse fonds CVC in 2015 voor ruim 50% eigenaar van toonaangevend olijfolieproducent Deoleo.

En zo zijn er vele andere transacties geweest, ook in de vleesverwerkingssector (Campofrío) en in visconserven (Calvo), sappen (Calidad Pascual) en zuivelproducten (Kaiku).

Is het eind van deze trend nu in zicht? Volgens Zarzalejos worden investeringen momenteel wat ontmoedigd door een duurdere markt maar zijn er nog steeds interessante rendementen mogelijk. Domínguez denkt dat er nog steeds veel belangstelling is onder investeerders en zegt dat "er diverse transacties zijn die in de komende maanden zullen worden afgerond." 

Bron: Expansión / Agroberichten Buitenland
Publicatiedatum: