
Reactie BioForum Vlaanderen op 'residuvrije' peren Carrefour
"Alleen biologische fruitteelt is écht milieuvriendelijk"
Vanaf begin september zullen er bij Carrefour residuvrije peren te vinden zijn. Volgens BioForum Vlaanderen bedoelt Carrefour daarmee dat er geen meetbare residuen van gewasbeschermingsmiddelen op de peren zullen gevonden worden. Wat de supermarktketen in het midden laat is of er bij de teelt van de residuvrije peren chemische gewasbeschermingsmiddelen en/of kunstmest worden gebruikt. Uit navraag blijkt dat er geen pesticiden traceerbaar zullen zijn in het eindproduct, maar tijdens de teelt worden wel nog chemische middelen gebruikt.
Zoals een van de perentelers zelf al aanhaalde, worden de 'residuvrije' peren minder bespoten. Dat bespuiten gebeurt eerder aan het begin van de teelt, zodat de residuen aan het einde van de teelt 'niet meer detecteerbaar' zijn. Deze gewasbeschermingsmiddelen komen echter niet alleen op het gewas zelf terecht, maar dringen ook door in de bodem en het leefmilieu. Daar hebben ze invloed op het bodemleven en de biodiversiteit. Ook grond- en drinkwater worden daarmee verontreinigd.
Dat is alvast een wezenlijk verschil met de biologische landbouw, waarbij telers niet alleen naar een eindproduct streven dat residuvrij is, maar naar een productieproces dat in zijn geheel duurzaam en milieuvriendelijk is. De biologische teler probeert ziekten en plagen in de eerste plaats te vermijden. Het bodemleven is daarbij een onzichtbare, maar belangrijke partner. Om plagen te vermijden bemest de teler zijn grond met compost en dierlijke mest en kiest hij voor een variatie aan sterke rassen. Zo teelt de bioboer fruit met een minimale ecologische impact.
Het gebruik van natuurlijke vijanden zoals torenvalken om muizen te bestrijden of oorwormen om bladluizen te verdelgen, waarvan de perentelers van Carrefour gewag maken, is niet nieuw. Deze technieken worden in de biologische landbouw en in de geïntegreerde teelt al decennialang gebruikt, stelt BioForum Vlaanderen.
Bedrijven uit de biologische sector worden elk jaar grondig gecontroleerd, bij elke schakel opnieuw. Erkende controleorganisaties voor bio nemen stalen, zowel van de gewassen als van de bodem. Ze controleren deze stalen op de aanwezigheid van residuen. Overschrijdt een staal een bepaalde limiet, dan wordt het betreffende lot producten gedecertificeerd en mogen deze producten niet langer als bio verkocht worden.
BioForum Vlaanderen juicht initiatieven die het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de conventionele fruitteelt verminderen toe, maar vreest dat zolang men enkel oog heeft voor een residuvrij eindproduct, men niet echt tot een echt duurzame teelt zal komen. De residuvrije peer het elektrisch rijden onder de fruitteelt noemen, is daarom zwaar overdreven. De normen voor de biologische teelt zijn duidelijk strenger en allesomvattender dan het verbieden van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen.
Tot slot vreest de sectororganisatie dat het label 'kwaliteitsketen Carrefour' voor verwarring bij de consument zal zorgen. De criteria voor het biolabel liggen vast in de Europese wetgeving. Het kwaliteitslabel van Carrefour is een privélabel dat op dat vlak minder garanties biedt.
Bron: BioForum Vlaanderen
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-01-27 "Als de biologische appelverkoop niet stijgt, zullen we onze Jonagold nooit verkocht krijgen"
- 2023-01-27 "Nu ook Turkse bio granaatappelen"
- 2023-01-26 "Vega biedt nieuwe kansen"
- 2023-01-25 "Het biologische Primofiori seizoen verlengen kan de terugval in Verna compenseren"
- 2023-01-25 Biologisch landbouwareaal in EU op 10 jaar tijd met 50 procent gestegen
- 2023-01-24 "Sneeuw kan tot klein aanbodtekort boerenkool leiden"
- 2023-01-23 Consument besteedt 36% meer aan biologisch
- 2023-01-23 Fotoreportage AGF-standhouders op Bio-beurs 2023
- 2023-01-23 "Retail aan zet in ambitie 15% biologisch"
- 2023-01-19 Plus Berries introduceert biologische aardbei en zero residu avocado
- 2023-01-19 Online supermarkt Oda gaat samenwerken met Bio Company
- 2023-01-18 HAK zet in op 100% biologische productie
- 2023-01-18 Jaarcijfers Skal: Biologisch groeit naar 4,4%
- 2023-01-18 Bergen omschakel-appels voor een spotprijs verkocht
- 2023-01-17 "Consumenten willen niet omrijden voor lokale bio"
- 2023-01-17 Nautilus Organic heet nieuwe directeur Jan de Boer welkom
- 2023-01-17 Belgische biogroothandels Vajra en Delibio verenigen hun krachten
- 2023-01-16 Biocyclic Vegan keurmerk voor akkerbouwer Isaäc Bos uit Weteringbrug
- 2023-01-13 Saladetomaat Tafury RZ in de spotlights
- 2023-01-13 Natuurvoeding Joure wordt 34e Odin winkel